Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Skatt på avlopp dålig idé

Havs och vattenmyndigheten vill lägga en ny skatt på enskilda avlopp. Tanken är att den som har ett bristfälligt avlopp skall fixa det och som belöning slippa skatten under ett antal år. De som har ett godkänt avlopp måste alltså betala skatten. De som inte vill eller kan investera cirka 100 000 kronor i ett nytt avlopp slipper undan med en sannolikt betydligt billigare skatt.

Alltså är det ett dåligt förslag. Men problemet som måste lösas är desto allvarligare. En miljon fastigheter har enskilt avlopp. De släpper ut lika mycket fosfor som de kommunala avloppsverkens utsläpp från åtta miljoner människor. Cirka 130 000 enskilda avlopp är så dåliga att de är olagliga. Det är i första hand dessa som kommunerna måste ingripa mot.

Kommunerna har redan möjlighet att hota försumliga avloppsinnehavare med vite. Det största hindret torde dock inte vara bristande miljömedvetande utan bristande betalningsförmåga. Den blir inte större av höjda viten eller dryga böter. Men att förbättra de enskilda avloppen medför en stor miljövinst. Det är ett gott skäl att i stället för att införa och administrera ännu en skatt undersöka möjligheterna att bistå fastighetsägarna med förmånliga lån eller bidrag.

Mest läst