Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Skarp kritik mot nya häktet

En respektlös behandling av domstol, advokater och misstänkta personer. Så beskriver advokat Christian Olsen förhållandena på det nya häktet.

Gp.se gick på torsdagskvällen ut med nyheten att både intagna och personal suttit inlåsta på häktet och att tingsrätten försatt två åtalade i en stor ekobrottshärva på fri fot på grund av det inte gick att säga när de kunde få komma tillbaka till cellerna.

Detta föranledde advokat Christian Olsen att ta bladet från munnen. I ett mejl skriver han:

- I Göteborgs tingsrätt pågår nu en stor rättegång. Efter otroliga förseningar och allmänt strul tvingades tingsrätten idag (läs på torsdagen) att försätta två häktade på fri fot sedan det framkommit att dessa varken fått middag eller frukost och inte heller läkarförskrivna mediciner.

- Tingsrätten ansåg därför trots Ekobrottsmyndighetens protester att det inte längre kunde anses proportionerligt att hålla de berörda personerna häktade. Beslutande domare var rådmännen Mats Mårtensson och Henrik Mägi jämte nämnd.

- Jag kan tillägga att detta inte var en engångshändelse. Även advokater som har försökt att besöka sina klienter har blivit inlåsta i rum på det nya häktet och inpasseringen kan ta uppe emot en timme. Detta är en respektlös behandling av såväl domstol, advokater som mot misstänkta personer. Betänk att den som är häktad ännu inte är förklarad skyldig. Detta spektakel måste uppmärksammas.

En annan person hävdar att bristande utbildning och personalneddragningar bidrar och får allvarliga konsekvenser:

- Vi hade ett allvarligt själmordförsök och det tog lång tid för vår egen sjukvårdspersonal att komma till platsen på grund av alla låsta dörrar. Det kommer att ske något allvarligt.

Personen fortsätter:

- De intagna missar rättegångar och får inga promenader. Advokater får långa väntetider för att klienten inte kommer. Rättssäkerheten är hotad. Personalen pratar om att sjukskriva sig för att man inte orkar.

En tredje person skriver bland annat:

- Många tingsrättförhandlingar blev försenade på grund av att häktespersonalen inte hinner få fram de intagna i tid.

GP kommer under dagen låta kriminalvårdens ansvariga och fackliga representanter bemöta kritiken.

Mest läst