Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Skadad soldat fördes till Uppsala

En av de två soldater som skadades allvarligast av en bomb i Afghanistan fördes i dag till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Den andre soldaten vårdas ännu i Afghanistan. Det är oklart när han kan flygas hem.

En av de två soldater som skadades allvarligast av en bomb i Afghanistan i onsdags har nu anlänt till Uppsala. Enligt Akademiska sjukhuset flögs han till Ärna flygplats och fördes därifrån till sjukhuset med ambulans.

-Han har precis ankommit till sjukhuset och undersöks nu på Civa, Centralintensiven, säger Elisabeth Tysk, presschef vid Akademiska sjukhuset.

Enligt henne är den skadade nedsövd.

Den andre svenske soldaten vårdas ännu för sina skador i Afghanistan. Läget beskrevs på fredagen som "väldigt allvarligt och instabilt". Det är oklart när han kommer att kunna flygas hem. Soldaten får nu vård på det tyska fältsjukhuset i Camp Marmal, enligt Försvarsmakten.

Överstelöjtnant Jerker Persson, stabschef vid det svenska förbandet i Afghanistan, säger att bombdådet gjort truppen både nedstämd och bestämd.

-Alla är vi ju nedstämda. Vi har förlorat en kamrat - tolken - och har två kamrater som är allvarligt sårade. Det är klart att det påverkar oss, men moralen är fortfarande god i förbandet. Vi känner att vi gör skillnad här nere, att våra uppgifter är meningsfulla.

TT: Har du nåtts av några önskemål att åka hem i förtid?

-Nej, det har jag inte, svarar Persson.

De två tyska helikoptrar som skulle ha evakuerat de skadade besköts när de redan var i luften och tvingades vända. De skadade svenskarna fick därför vänta i drygt två timmar och då hade också den afghanske tolken avlidit.

Persson uppger att han inte vet hur långt de hunnit eller mer exakt vilka slags vapen som användes vid angreppet.

-Jag vet att de har blivit beskjutna med handeldvapen.

Han säger att förbandet får regelbunden information om tillståndet för den skadade svensk som ännu vårdas i Afghanistan.

-Det är allvarligt, säger Persson.

Han vill dock inte i detalj gå in på skadorna.

Persson uppger att en särskild rapport ska visa om något gått snett i operationen och vad som i så fall ska förändras. Fram till dess ändras inte säkerhets- eller arbetsrutinerna.

Mest läst