Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
polisen
Polisens bilder från brottsplatsundersökning.

Sköt offret i ansiktet - tre döms till 41 års fängelse

Tre unga män döms till sammanlagt 41 års fängelse för ett brutalt mordförsök i Hjällbo. Offret stod på knä och bad för sitt liv, men fick ändå ett skott rakt i ansiktet.

Tingsrättens påföljd är av rekordstorlek.

Den utpekade pistolskytten, en 20-årig kille, straffas med 13 års fängelse. Domstolen menar dock att värdet på brottsligheten egentligen motsvarar 16 år.

Rätten delar emellertid samtidigt ut en rabatt för ynglingens relativa ungdom.

Hans två kamrater (födda 1987 och 1990) får 14 års fängelse vardera.

I domarna ingår ingenting annat än just det mordförsök, som ägde rum den 11 augusti i ett skogsparti i närheten av Bollplansgatan.

- Det var precis dessa straff som jag hade yrkat på. De här personerna har försökt avrätta en människa. Varken mer eller mindre, konstaterar kammaråklagare Jonas Martinsson i en kommentar.

Åklagaren hade under förhandlingen jämfört handlingen med mordförsöket på en imam i Strömsund och med kvinnan som kastades ut från en balkong i Stockholm.

Båda de fallen gav mycket långa frihetsberövanden.

Även från högsta polishåll är belåtenheten stor med onsdagens beslut:

- Det är den här typen av domar som kan bidra till att våldspiralen i Göteborg dämpas. Det är en viktigt signal till individer i den grovt kriminella miljön, säger Robert Karlsson, chef för kriminalpolisen.

Han tillägger:

- I det här ärendet har allmänheten bidragit stort. Vi har sällan möjlighet att nå ändå fram om vi inte får in vittnesmål från vanligt folk.

Enligt utredningen var dramat bara några millimeter ifrån att innebära döden för det 45-åriga offret.

Mannen – som rest till Göteborg för att hälsa på en kamrat – fick skottskador på näsan, överläppen, käken, gommen, tungan, halsen, bröstkorgen och luftrören.

Han har alltjämt en kula kvar bakom ena lungan.

Sår på handryggen och brott på ett finger tyder på att mannen i det längsta försökt skydda sitt huvud.

Målsäganden har alltså utpekat den yngste i trion, 20-åringen, som skytten.

De övriga två ska ha hållit fast honom.

- Den ene satte vapnet mot mitt huvud och sa ”I will kill you”. Jag sa ”what, what”. De andra drog mig åt sidan. Jag bönföll dem. Vi kom till ett buskage som de förberett för min död, berättade 45-åringen inför rätten.

När pistolen skulle laddas om lyckades mannen smita från platsen.

Blodig och förvirrad tog han kontakt med en man som bodde i närheten och polis tillkallades.

- Det kunde ha slutat ännu värre. Såvitt jag vet idag, kommer målsäganden att klara sig utan bestående framtida men, konstaterar kammaråklagare Jonas Martinsson.

Bakgrunden till angreppet är inte alldeles enkel att begripa. Men i slutändan tycks det mer eller mindre ha handlat om en påhittad skuld och en misslyckad utpressning.

Ingen av de tre utpekade gärningsmännen har egentligen sagt någonting i förhör. Inte mer än att de förnekar brott. Två av dem tillhör ett kriminellt gäng i Angered.

Det mesta tyder på att onsdagens tingsrättsdomar kommer att överklagas till hovrätten.

Mest läst