Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Skärpt straff för brutala misshandeln

Hovrätten skärper straffen, dock bara minimalt, efter årets mest uppmärksammande misshandelsfall. Två 16-åringar får ungdomsvård för våldet mot Carl-Erik Cedvander, 62, men slipper frihetsberövande.

Den hjärtopererade sjukpensionären låg länge i koma efter slagen och sparkarna mot honom i fontänen på Kortedala Torg den 18 mars. Han blev blind på ena ögat, tappade minnet, drabbades av afasi och fick vårdas för skelettbrott i ansiktet och överkäken.

Två unga killar, båda födda 1996, dömdes under onsdagen – precis som i tingsrätten – till öppen ungdomsvård för den brutalitet som ledde fram till de svåra skadorna.

Både den yngre 16-åringen och hans något äldre kamrat fälls för grov misshandel, inte för synnerligen grov misshandel som åklagaren begärt.

De döms till ungdomsvård, utan inlåsning, och till vardera 140 timmars ungdomstjänst. I tidigare instans handlade det om 100 respektive 70 timmar.

I planen ingår samtalsterapi och arbete med impulskontroll, enligt behandlingsprogrammen ART och Repulse, och arrangerade i socialtjänstens regi.

Åklagare Carl-Henrik Andersson hade krävt på nio respektive tio månaders sluten ungdomsvård.

Advokaterna yrkade i första hand på ett frikännande, då deras klienter endast ansåg sig ha agerat i självförsvar. 16-åringarna har inte medgett mer än ett par örfilar och några lätta sparkar mot Carl-Eric Cedvanders ena lår.

Hovrätten gör i princip samma bedömning av ärendet som tingsrätten och anser det bevisat att Hjällbokillarna tillsammans vållat Carl-Erics massiva och livshotande skallskador – och att det inte alls rört sig om någon nödvärnsituation.

Den yngre 16-åringen, som beskrivits som ledande i gänget, dömdes i tingsrätten ensam för den avslutande sparken i ansiktet på det då redan medvetslösa offret. Två av de utomstående vittnena har pekat ut honom som gärningsman bakom det brottet.

Hovrätten menar emellertid att det inte med säkerhet går att avgörande vem som brukar det sista våldet och att båda därför få ta lika delar av ansvaret för det.

Pojkarna skall, tillsammans med sina föräldrar, betala ett skadestånd till Cedvander på cirka 130 000 kr.

De misstänkta och deras fem kompisar (som inledningsvis också satt anhållna för delaktighet i brottet) presenterade en mer eller mindre enhetlig version inför rätten. På flera punkter avvek den från deras berättelser i polisförhör.

Två av pojkarna utreds förnärvarande för misstänkta menedsbrott i samband med den inledande förhandlingen.

Mest läst