Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Sjumilaskolan arkivbild
Sjumilaskolan.

Sjumilaskolan - en verksamhet i motlut

Anna Hjärne är rektor för en av de skolor i Sverige som flest elever går ur utan behörighet till gymnasiet. – Jag skulle önska att staten gick in och tog ett extra ansvar för särskilt utsatta skolor, säger hon.

Förra året gick hälften av niorna på Sjumilaskolan ur grundskolan utan gymnasiebehörighet. Knappt 40 procent av sistaårseleverna hade godkänt i samtliga ämnen, vilket ändå är en klar förbättring gentemot året innan då endast var femte klarade samtliga ämnen.

– Så vi har vänt på det ganska mycket, säger Anna Hjärne, rektor sedan två år tillbaka.

Läs också: Unga i Biskopsgården: Vi vet vad som krävs

 

Får bra stöd

Hon upplever att skolan får bra stöd från stadsdelen i form av exempelvis kompetens, och säger att man redan har fler lärare än de flesta andra skolor. Samtidigt är utmaningarna stora och Sjumilaskolan behöver mer resurser än många andra.

– Jag skulle vilja att skolor som vår, som har riktigt låga resultat i Sverige, kanske fick en skyddande hand från statligt håll, säger hon.

– Att vissa skolor särskiljs lite när man sätter budgeten, som bygger på uträkningsmodeller där jag tycker att vi kanske inte alltid kan jämföras med andra skolor.

Statliga garanti behövs

Hjärne tror inte att ett förstatligande av skolan skulle lösa något, men menar att utsatta skolor skulle behöva någon form av statlig garanti för långsiktighet. En långsiktighet hon anser saknats de sista åren. Det blir för mycket kortsiktiga punktinsatser när något väl brister.

– Vi är en stadsdel där vi har väldigt olika förutsättningar för olika skolor, en segregerad stadsdel. Det borde ligga i allas intresse att ta det kompensatoriska uppdraget på väldigt stort allvar. Vi utbildar ju landets framtid, säger Hjärne.

Därför dåliga resultat

Enligt henne finns många förklaringar till de låga resultaten.

– En del av förklaringen är att vi har många nyanlända, men ibland upplever jag att man lägger skulden på dem. Det är väldigt märkligt.

Cristian Popescu är skolvärd sedan ett och ett halvt år tillbaka. Han möter eleverna varje dag och vittnar om att Sjumilaskolan ställs inför större utmaningar än många andra skolor.

– Mer än hundra av våra elever är nyanlända. Vissa av dem har aldrig gått i skolan och har ofta svårt med språket. Det är klart att det kräver resurser att hantera, säger han.

– Och sen kan jag inte förstå varför det har blivit så att den här skolan har 98 procent ungdomar med invandrarbakgrund, medan Torslandaskolan i samma stadsdel har lika många svenskar. Både skolor, elever och personal har mycket att lära sig av varandra och lösningen måste vara en blandning.

Fler vuxna behövs

Han säger att situationen på skolan har blivit avsevärt mycket bättre sedan tre trygghetsvärdar tillkom 2014, men skulle gärna se fler vuxna.

Anna Hjärne betonar att Sjumilaskolan i grunden är en bra skola.

– Men om jag skulle få önska så skulle vi behöva en smörknivseffekt – öka lite på allt. Det är inte så att något saknas, men det är kanske lite klent över det hela.

Ändå har en tredjedel av skolans elever bland de högsta betygen i Sverige berättar hon.

– Men sen har vi en tredjedel som har det väldigt kämpigt av olika anledningar. Och den tredjedelen är minst lika intressant för alla. Får inte de den hjälp och stöd de behöver, så kan de också ställa till det för alla i framtiden. Jämlikhet tjänar alla på, säger hon.

FAKTA: Skolorna Västra Hisingen

Andel avgångselever med gymnasiebehörighet 2014 (procent):

Nordlyckeskolan, Torslanda 99,3

Torslandaskolan, Torslanda 95,9

Trulsegårdsskolan, Björlanda 96,8

Jättestensskolan, Biskopsgården 80

Sjumilaskolan, Biskopsgården 50

Ryaskolan, Biskopsgården 39,2

Källa: SDN Västra Hisingen

Sämsta skolorna i Göteborg

Andel avgångselever med gymnasiebehörighet 2014 (procent):

Ryaskolan, Biskopsgården 39,2

Vättleskolan, Angered 40,7

Hjällboskolan, Hjällbo 45

Sandeklevsskolan, Bergsjön 46,7

Sjumilaskolan, Biskopsgården 50

Källa: Skolverket

Siffrorna i båda tabeller avser behörighet till yrkesprogram. För det krävs godkänt i svenska, engelska, matematik och minst fem andra ämnen. För behörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkänt i minst nio andra ämnen.

Källa: Skolverket

Mest läst