Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Kungälvs sjukhus
Kungälvs sjukhus.

Sjukhuset blöder än mer

Överbeläggningar, hyrläkare och köpt vård. Kungälvs sjukhus fortsätter att blöda pengar och miljonunderskottet har skenat.

Siffrorna i Kungälvs sjukhus bokslut har lyst röda de senaste åren. Bara för några månader sedan spåddes underskottet stanna på minus 15 miljoner kronor för 2013. Men det blev i själva verket det dubbla.

– Fler vårdtunga patienter har gjort att våra intensivvårdskostnader har ökat. Vi har fått en förskjutning från kirurgi och ortopedi till medicinvård. Vi har fått placera patienter på andra avdelningar vilket skapat överbeläggningar och övertidskostnader, säger sjukhusets ekonomichef Anders Hillberg.

En annan orsak är bristen på specialistläkare inom barnpsykiatri och medicin vilket man fått kompensera genom att hyra in personal. Det handlar om drygt tio miljoner kronor.

En annan stor utgift har varit avsaknaden av urologi vilket gjort att Kungälvs sjukhus tvingats köpa vård av andra sjukhus.

– Och i våras fick ambulanspersonalen kortare arbetspass. Det i kombination med svårigheter att rekrytera vikarier har skapat övertidskostnader även där.

Den prekära ekonomiska situationen har gjort att regionfullmäktige gett Kungälvs sjukhus dispens att landa i ett minusresultat även innevarande år. Samtidigt fortsätter de åtgärder som redan påbörjats och som så småningom ska ge en ekonomi i balans. Det handlar bland annat om att strukturera om vårdplatserna så att de anpassas efter de sjukas behov samt att se över bemanningen.

– Samtidigt utökar vi antalet vårdplatser. Vi kommer inte heller att behöva hyra in så mycket personal framöver eftersom vi har rekryterat fler specialistläkare, säger Anders Hillberg.

En åldrande befolkning och hög inflyttning i sjukhusets upptagningsområde är det stora grundproblemet. Jan-Åke Simonsson (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnd 4, är försiktigt optimistisk.

– Visst är det en allvarlig situation när man inte klarar att hålla budgeten. De sista åren har varit dyra och kostsamma. Det vi ser nu är troligtvis den demografiska utvecklingen som har slagit ut med full kraft. Men det pågår ett arbete som på sikt ska skapa balans i budgeten, säger Jan-Åke Simonsson.

Kostnaderna för inhyrd personal, främst specialistläkare, steg från 2,3 miljoner kronor 2012 till 10,8 miljoner kronor för 2013.

I fjol köpte även sjukhuset vård från andra sjukhus för 10 miljoner kronor. Exempelvis inom urologi.

I år får Kungälvs sjukhus ett tillskott på 35 miljoner kronor att röra sig med. Sjukhusets totala budget för i år är 1,1 miljarder kronor.

Sjukhuset har i flera år även dragits med en överbelastad akutmottagning. Flera åtgärder har vidtagits. Bland annat har redan kända patienter kunnat läggas in på sjukhuset direkt, utan att ta vägen om akuten. Detta har dock hjälpt marginellt.

Mest läst