Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  När Sara sjukskrev sig för utbrändhet började sms med anklagelser och hot komma från hennes chef.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sjuk sms-bombades av chefen

  I maj gick Sara in i väggen. Hennes arbetsgivare började då skicka hotfulla sms och vägrade lämna uppgifter så att Sara höll på att bli utan sjukpenning.

  Läkarintygen är helt entydiga: Sara, 30, är utbränd. Hennes tillstånd beskrivs med ord som patologiskt trött, kan sova hur mycket som helst, stressad, orolig, koncentrationssvårigheter.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Att känna att man inte har sin vanliga ork och kraft är otroligt slitsamt för en själv och jag har verkligen älskat mitt jobb, säger hon.

  Men hennes arbetsgivare tillika chef har visat lite förståelse för Saras situation. Det visar de många och långa sms från arbetsgivaren där chefen varvar anklagelser med hot:

  "... vad har jag gjort för att förtjäna att du sjukskrivit dig på detta sätt?"

  "...  Snart börjar min bägare riktigt rinna över och då finns det ingen återvändo."

  "... Är så fruktansvärt besviken på dig och detta kommer påverka dig så negativt ..."

  " Att bara ligga hemma och sova är inte bra att göra en längre tid, tro mig! Där finns ingen energi att hämta."

  Arbetsgivaren har skickat 212 sms till Sara mellan den 5 maj och den 16 juli.

  Sara har en liten dotter och är bosatt med sin sambo och hans barn utanför Göteborg. I fem år har Sara arbetat heltid i en skobutik vid ett av Göteborgs köpcentra, bland annat som butikschef. Sara är inne på sin tredje månad som sjukskriven som nu förlängts augusti ut.

  - Jag är chockad över hur min chef kan bete sig, det känns fruktansvärt. En vettig chef hade ju sagt " ta tid på dig nu att bli frisk och hör av dig när du mår bättre", säger hon.

  När Sara skulle fylla i försäkringskassans blankett för att ansöka om sjukpenning från den 20 maj gick hon till ett av kassans servicekontor för att vara säker på att hon fyllde i den rätt.

  I ett brev från försäkringskassan, daterat den 6 juli i år, kom kallduschen.

  Så här skriver handläggaren:

  "Jag har nu gjort några försök att få tag i din arbetsgivare per telefon utan framgång. Kommunicerar dig nu om att Försäkringskassan inte har fått in nödvändiga uppgifter gällande din anställningsform, omfattning, inkomst och veckoarbetstid.

  Med utgångspunkt från detta överväger jag att fastställa din sjukpenninggrundande inkomst till noll kronor från och med den 6 maj 2015 och detta innebär att du blir utan sjukpenning."

  Läs också: Försäkringskassans brev som pdf

  Jenny Hedström är specialist på sjukpenning vid den enhet som handlägger Saras fall.

  - När vi vänder oss till en arbetsgivare är han eller hon skyldig att, enligt socialförsäkringsbalken, lämna ut de uppgifter vi begär. Men får vi ingen respons från arbetsgivaren vilar ansvaret på den som ansöker om sjukpenning att bevisa sin inkomst och anställning, den som söker har alltså huvudansvaret, säger Jenny Hedström.

  Hur vanligt är det att arbetsgivare inte samarbetar?

  - Mig veterligen så sker det inte så ofta. Även om vi kan få ligga på en arbetsgivare så får vi i majoriteten av våra ärenden de svar från arbetsgivaren som vi behöver för att kunna fatta ett beslut.

  Enligt socialförsäkringsbalken begår den arbetsgivare som inte svarar på försäkringskassans frågor ett brott.

  - Men det är ovanligt att vi polisanmäler. Det enda det leder till är att arbetsgivaren kan dömas till böter då anmälan inte innebär att vi kan tvinga fram uppgifterna. Det hjälper inte den enskildes sak.

  Sara har nu lämnat sitt skattebesked och lönespecifikationer till försäkringskassan.

  Hon även kontaktat Handelsanställdas förbund eftersom hennes arbetsgivare under sjukskrivningstiden velat ändra hennes tjänst till halvtid. Men det är tveksamt om Sara vill tillbaka till sitt arbete i skobutiken.

  - Just nu känns det väldigt svårt att göra det, säger hon.

  GP har varit i kontakt med arbetsgivaren. Läs mer här: "Dumt sätt att kommunicera på"

  Fotnot: Sara heter i verkligheten något annat.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.