Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sju minuter avgör mordrättegången

  Sju minuter blir avgörande i mordrättegången som börjar i dag. Den åtalade 22-åringen, Skuggan kallad, kommer att pressas om vad han gjorde mellan 01.02 och 01.09 den 30 december.

  Nancy Tavsan började strax före klockan ett sin ensamma vandring från födelsedagsfesten på Bergsgårdsgärdet till hemmet i Hjällbos villaområde omkring 500 meter därifrån.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Då befann sig den 22-årige mannen hemma i sin familjs lägenhet, strax intill det som skulle bli mordplatsen.

  Han hade lämnat festen utan att någon av de övriga åtminstone 24 deltagarna lagt märke till det.

  ”Skuggan” fanns åter i festlägenheten när polisen kom dit vid tre-tiden. På foton tagna av festdeltagare syns han skoja med en kvinnlig polis. Men han lyckas på något sätt undkomma den id-kontroll som görs av dem som är kvar i lägenheten.

  Under många förhör påstod han att han inte lämnat festen förrän på morgonen.

  Men från en 17-årig familjemedlem kom ett tungt vittnesmål som sköt detta i sank. Hon satt vid datorn hemma hos Skuggan när han gick ut igen och lade klockslaget på minnet: 01.02.

  Då var Nancy på väg hem. Två minuter senare ringer hon en av sina bästa väninnor. Samtalet är normalt fram till klockan 01.09. Då säger Nancy ”Hallå! Vad gör du!”

  Detta upprepar hon fyra gånger med tilltagande skräck i rösten. Därefter hör kompisen en dunk och samtalet bryts.

  Kompisen, som bor på samma gata, ropar till sin pappa och de rusar iväg för att leta efter Nancy. Omkring klockan 01.20 hittar de henne svårt slagen vid buskaget intill det övre huset på Bergsgårdsgärdet. De larmar ambulans och polis.

  Långt brottsregister

  ”Skuggan” hävdar i de senare förhören att han genast när han kom ut från sin uppgång hörde glas krossas. Han säger sig ha gått mot ljudet och hittat den liggande Nancy, vänt på henne och därefter sprungit tillbaka till festen.

  Hennes blod ska då ha fastnat på hans skor, och han förklarar sitt beteende med att han har ett långt brottsregister och inte än en gång vill ha kontakt med polisen.

  En rekonstruktion på brottsplatsen, genomförd vid femtiden en morgon i slutet av maj, stärker enligt polisen deras sak ytterligare. Vad Skuggan berättar om hur Nancy såg ut, stämmer inte med vad andra berättat. Och om han befunnit sig där han påstår, hade han sett hur Nancy blev slagen i huvudet med en magnumflaska Pommac.

  Känd som kvinnomisshandlare

  Klockan 01.19 är överfallet på Nancy över. Då hittas hennes ringande mobiltelefon i närheten av brottsplatsen, av en av de 16-åriga pojkar som senare kom att anhållas för skyddande av brottsling.

  Redan 8 januari pekas Skuggan ut som en person som kan ha med mordet att göra. En polis i Hjällbo träffar av en slump en man i 20-årsåldern som vill vara anonym men berättar att Skuggan var på festen och att han är känd som kvinnomisshandlare.

  Under första rättegångsdagen kommer åklagaren att presentera vad hon anser skett, sakframställning. Därefter hålls förhör med Nancy Tavsans bror, som tillsammans med sina föräldrar kom fram till Nancy strax före ambulansen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.