Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Sju gripna för Vilkskomplott

Sju personer har gripits på Irland, misstänkta för inblandning i en mordkomplott mot den svenske konstnären Lars Vilks.

De sju greps på tisdagsförmiddagen efter en utredning där såväl flera europeiska säkerhetsmyndigheter som amerikanska CIA och FBI varit inblandade.

– Under hela utredningen har den irländska polisen samarbetat nära med USA och en rad andra europeiska länder, säger en talesperson för den irländska polisen An Garda Siochána.

Irländsk polis är i övrigt mycket förtegen om de gripna och kring hur gripandet gick till, men dess presskontor meddelar att personerna bor på Irland.

Teckning av Muhammed

Den irländska polisen skriver i ett pressmeddelande att gripandena skedde i Waterford och Cork. Enligt uppgift till nyhetsbyrån AFP är de gripna muslimer, och uppges vara mellan 20 och 40 år. Irländska public servicebolaget RTE uppger att de gripna ursprungligen kommer från Marocko och Jemen, men de ska ha flyktingstatus och vistas lagligt i Irland.

De misstänkta förhörs nu på åtminstone fyra olika polisstationer och kan enligt irländsk lag tills vidare sitta anhållna i en vecka.

Lars Vilks hamnade i ett internationellt uppmärksammat blåsväder efter sin teckning Muhammed som rondellhund. Han sades 2007 ha mordhotats av al-Qaida, som satte ett pris om 100 000 dollar på hans huvud. Då hotades även Nerikes Allehandas chefredaktör till livet, och båda sattes under beskydd av svenska myndigheter.

Men de nu gripna tros, enligt brittiska medieuppgifter, inte vara medlemmar i någon terroristgrupp.

Svensk polis ovetande

Ingen av de höga befattningshavarna på Rikskriminalens internationella sektion säger sig ha någon information om den irländska mordkomplotten. På Säpos pressenhet, dit TT hänvisas, är man i färd med att uppdatera sig i ärendet.

Charley Nilsson, informationsansvarig för polisområde nordvästra Skåne, uppger att polisområdet under tisdagseftermiddagen informerats av Säkerhetspolisen om gripandena. Han är osäker på om uppgifterna föranleder någon omedelbar åtgärd.

– Det får vi bedöma. Vi har haft en utökad bevakning med anledning av hoten mot Vilks sedan rätt lång tid tillbaka. Exakt vad vi nu eventuellt kommer att göra kan vi inte berätta, säger han.

Vilks anmälde i januari att han fått hot per telefon från Somalia. Polisen i Nordvästskåne deklarerade då att man tog hoten på allvar.

Vice statsminister Maud Olofsson hade inte fått någon information om gripandena på Irland.

– Jag vet ingenting om det, det måste jag få kolla. Jag har suttit instängd i möten hela dagen. Kan jag få återkomma med kommentarer, sade hon till TT vid 16-tiden i samband med ett besök i Luleå.

– Jag darrar inte precis av rädsla. Jag har förberett mig på olika vis och jag har en yxa här om någon skulle ta sig in genom fönstret.
I sitt hem visar Lars Vilks villigt upp den yxa som han hoppas ska kunna skrämma eventuella våldsverkare på flykten. Han berättar också, att det finns ytterligare skyddsanordningar i byggnaden.


För TT berättar Vilks, att han i samband med de hotfulla telefonsamtalen från Somalia i början av året informerades av Säpo om en skärpt hotbild mot honom.
– Men jag trodde inte att det låg så mycket i det, säger Lars Vilks.
Någon mer detaljerad och fortlöpande information från Säpo har Vilks däremot inte fått.

Konstnären Lars Vilks mordhotades i september 2007 för sin teckning av profeten Muhammed i form av en rondellhund, sedan den publicerats i Nerikes Allehanda och flera andra svenska tidningar. Teckningen fick snabbt stor spridning och väckte stor vrede i delar av den muslimska världen.

Abu Omar al-Baghdadi, ledare för terrornätverket al-Qaida i Irak, utfäste en belöning på 100 000 dollar till den som mördade Lars Vilks, och 50 000 kronor till den som dödade Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson.

Flera länder protesterade officiellt hos den svenska regeringen, bland dem Egypten, Pakistan och Iran liksom samarbetsorganet Islamska konferensen (OIC). I flera muslimska länder arrangerades stora demonstrationer i protest mot Vilks teckning. Han fick ta emot hundratals hot från hela världen och ett hundratal svenska företag verksamma i utomlands fick också ta emot hot.

För att försöka gjuta olja på protestvågorna tog statsminister Fredrik Reinfeldt initiativ till möten med svenska muslimska organisationer och med ett 20-tal ambassadörer från muslimska länder.

I februari 2008 beslagtog polisen en karta över konstnären Lars Vilks hus hos en terrorutpekad man. I november i fjol stoppades en retrospektiv utställning av Vilks verk vid Kalmar konstmuseum. Strax efter nyår i år utsattes Vilks för ett nytt hot, denna gång via telefon från Somalia.

Rondelhundsteckningen gjordes två år efter det att den danska dagstidningen Jyllands-Postens publicerade tolv teckningar föreställande profeten Muhammed, vilket då väckte enorm vrede i delar av den muslimska världen. (TT)

Mest läst