Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
160310_sjbiljetter_242446_01nh_1912059_1024 x 683 standard_2041208

SJ ändrar kraven för studentbiljetter

SJ slopar sina krav för studentbiljetter. Framöver får alla med Mecenatkort resa som student, oavsett studieomfattning.

Tidigare fanns ett krav på minst 13 studieveckor per termin och en studietakt på åtminstone 75 procent. Men från och med i dag får alla studenter med ett Mecenat-kort rabatterat pris när man reser med SJ.

Ett beslut som gläder Jonas Levin, vd på Mecenat.

– Självklart är det jättebra att rabatten utökas och att fler studenter innefattas av den. Det är en vinst för studenten, framför allt. Och det är viktigast. Att undanröja hindren för studenter att studera och komma till föreläsningar är viktigt och roligt. Det är bra för utbildningen, för folkbildningen och för den enskilda studenten.

Varför har ni inte kunnat erbjuda det här tidigare?

– SJ har velat gå på ett tuffare begrepp när det gäller omfattningen av studierna. Men det är ju många som studerar deltid också.

Maria Hofberg är ansvarig för prissättningen hos SJ.

– Det här är en förändring för att underlätta för Sveriges studenter. Vi har insett att sättet man studerar på har förändrats över tid. Förr var det vanligare med en sammanhållen och statisk utbildning, nu läser man oftare under en kortare period, säger hon.

En annan anledning är att folk köpt studentbiljett, trots att man inte varit berättigad.

– Det har förekommit så det är en av anledningarna. Vi har insett att det har skapat utmaningar för våra studenter att förstå våra regler.

Hur mycket är det här ett resultat av påtryckningar från Mecenat?

– Det här är ett samarbete med dem – och vi kommer fortsatt att ha ett nära samarbete. Initiativet har vi tagit, men det är något som de också är positiva till, säger Maria Hofberg.

 

Om Mecenatkortet

"Mecenatkortet skickas kostnadsfritt till studerande från första årskurs på gymnasiet fram till examen från universitet eller högskola. Under läsåret 15/16 skickar vi ut ca 1,3 miljoner Mecenatkort. Det finns även digitalt i vår app som hittills har laddats ner drygt 900 000 gånger.

Mecenatkortet ger tillgång till studentrabatt på tusentals produkter och tjänster från både världsledande varumärken och butiken på hörnet. Samtliga finns presenterade här på vår webb."

Källa: Mecenat.se

Mest läst