Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Sjöstedt (V): "Ett felköp från början"

"Ett felköp från början" Det är Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedts reaktion på GP:s avslöjande om de italienska spårvagnarna.

– Det är ju för jäkligt, säger Lina Wallman om GP:s avslöjande.

LÄS MER: Italienska spårvagnarna "en ren dödsfälla"

Hon är en av flera GP möter i spårvagnstrafiken på måndagsmorgonen.

– Jag kan inte förstå vi lever den här tiden i Sverige och att vagnarna inte går att öppna om det skulle börja brinna, det är för mig helt otroligt.

Hon får medhåll av bland annat Jasmine Karam.

– Jag tycker det är katastrof, men jag är inte förvånad. Jag har väldigt lågt förtroende för Västtrafik i allmänhet, och upplever inte att det är särskilt mycket som fungerar, och mycket borde kunna vara bättre.

Jonas Sjöstedt (V) är också en av spårvagnsresenärerna på Drottningstorget på måndagsmorgonen. "Italienska vagnarna dödsfälla", läser partiledaren ur ett exemplar av GP.

– Det var väl ett felköp från början de där vagnarna, det har ju varit mycket problem med dem, konstaterar han.

– Jag tänker fortsätta åka spårvagn, jag tycker det är viktigt att åka kollektivt och hoppas att spårvägen byggs ut, kanske med bättre spårvagnar också.

Och partiledaren är inte ensam om att knyta an till att det stormat kring de italienska spårvagnarna förr.

– Jag tycker det är en väldigt konstig upphandling de gjort, säger Bernt Karlsson, som nyss klivit av en spårvagn.

– Jag hörde nyss att det är först nu som de som kör dem får vara med i upphandlingen. Massa pappersmänniskor sitter och bestämmer, det är väl de som använder fordonen som ska vara med från början. Jag tycker det liknar ingenting.

Känner du dig otrygg nu när du läser om problemen med nödöppnarna?

– Nä, det gör man väl inte, men man vet inte hur man reagerar när det blir en situation, säger han.

LÄS MER: Förare: Vi vågar inte rapportera fel

Lena Jarnebrink är spårvagnsförare sedan 35 år, och har aldrig varit med om att nödöppnarna inte fungerat. Men, säger hon om GP:s avslöjande:

– Det är ju inte roligt, det är det inte. Det har ju varit mycket om de italienska vagnarna och det här gör ju inte saken bättre.

• • •

FAKTA: Spårvagnsskandalen

GP har idag, den 18 januari, kunnat avslöja att de italienska spårvagnarna som trafikerar Göteborg har ett allvarligt säkerhetsfel. Nödöppnarna på vagnar av typen M32 från det italienska bolaget Ansaldobreda fungerar inte alltid, eftersom en särskild vajer lätt går sönder. GP har tagit del av interna dokumnet dör det framgår att minst 72 nödöppningsfel rapporterats mellan 2007 och 2014.
Göteborgs spårvägar har känt till problemet, men inte informerat om det. Totalt köpte Göteborg 65 spårvagnar från Ansaldobreda i början av millenniet.

Mest läst