Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

681514.jpg
Den nya partiledaren Jonas Sjöstedt håller sitt linjetal vid avslutningen av Vänsterpartiets kongress.

Sjöstedt utmanar Socialdemokraterna

Den nye Vänsterledaren Jonas Sjöstedt utmanar både Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

När Socialdemokraterna tappat färdriktningen är det upp till Vänstern att utforma alternativen till regeringens politik, menar han.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vänsterpartiet ska ta på sig ansvaret att forma en politik för full sysselsättning och bli det bästa miljöpartiet, fastslår Sjöstedt.

I sitt tal vid partiets kongress på söndagen lyfte han fram kampen för arbetsrätt och full sysselsättning – mot lönedumpning och otrygga anställningar.

Hittills har Vänsterpartiet inte lyckats locka till sig någon större andel av S-väljarna. Nu väljer Sjöstedt att direkt utmana S-ledaren Håkan Juholt med "de tydligaste idéerna".

– Den bästa gåva vi kan ge en villrådig socialdemokrati är att vi själva formulerar en trovärdig vänsterpolitik utan att snegla på dem, sade han i sitt tal.

Miljöpolitiken i centrum

Samtidigt lovade han att Vänsterpartiet "ska ta ledningen i klimatarbetet och bli det främsta klimatpartiet i svensk politik".

När han får frågor om hur partiet ändras med honom som partiledare lyfter han fram att Vänsterpartiet vässar sin klimatpolitik.

Ett konkret exempel är att Vänstern inom kort kommer att presentera ett förslag på hur AP-fonderna ska placera sina pensionspengar, så att de blir en drivkraft för omställningen. Det kan handla om etiska riktlinjer som resulterar att pengarna placeras i inhemsk vindkraft i stället för amerikanska oljebolag.

Sjöstedt är nöjd med att kongressen inte fattat några "vildsinta beslut".

– Den har vässat arbetsrätten och beslutat att vi ska bli ett grönare parti, säger han.

Förstatligad skola

Kongressens har också bland annat uttalat sig för ett förstatligande av skolan och beslutat om en skärpt, obligatorisk partiskatt, med ett tak på politikers inkomst efter skatt på 27 500 kronor i månaden, där överskottet går till partikassan.

Efter kongressen väntar en ny strid om topposterna.

Tre slåss om att efterträda Anki Ahlsten som partisekreterare – journalisten Aron Etzler, riksdagsledamoten Mia Sydow Mölleby och kommunpolitikern Karin Rågsjö.

Valet till partistyrelse visade att Etzler är populärast i partiet, Han fick överlägset flest röster av de tre.

I fatet för honom ligger att han är man. Därför diskuteras i partiet en återgång till den tidigare modellen med två vice ordförande och att välja två kvinnor till de posterna, vilket sker i början av februari.

Mest läst