Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 4

Sjöräddningssällskapet har räddat 1000 liv i Medelhavet

I fredags undsattes Sjöräddningssällskapet den 1000:e människan, en ung man från Afghanistan, i Egeiska Havet.

Insatsen inleddes på Samos i slutet av oktober, tillsammans med Gula Båtarna, och har på tre månader räddat 1 000 människor.

Under fredagen upptäckte Sjöräddningssällskapets båtar en mycket liten gummibåt utan motor.

– Det var en riktigt liten båt, knappt sjöduglig ens i en lugn insjö. De var långt ute till havs när vi hittade dem och jag tror inte att båten skulle ha hållit sig flytande särskilt länge till. Rejäla vågor slog in över båten och de nödställda var i dåligt skick och väldigt rädda. Vi körde dem till flyktinglägret där de nu får torra kläder och möjlighet att återhämta sig, säger Kari Oikarinen, skeppare ombord på Rescue Handelsbanken Liv, till Sjöräddningssällskapet.

Sedan Sjöräddningssällskapet inledde insatsen på Samos i slutet av oktober har räddningsinsatser ägt rum så gott som dagligen. Efter tre månader har över 1 000 människor räddats. Projektet finansieras av mediehuset Schibsteds insamlingskampanj Gula Båtarna, PostkodLotteriet och privata donatorer.

Peter Andersson är frivillig sjöräddare på Sjöräddningssällskapet i Hovås, och har över 20 års erfarenhet av sjöräddning. Han befinner sig nu, tillsammans med övrig besättning, på Samos.

Hur har du upplevt insatsen sedan oktober?

– Som väldigt viktig. Det finns ett väldigt stort behov av att hjälpa. Det blir väldigt påtagligt med flyktingströmmen här, även om det är det hela tiden idag.

De flesta tar sig över själva och klarar resan bra, men sen är det en del som hamnar på fel ställen på klipporna och inte kan komma loss eller förliser på havet.

Hur har insatsen påverkat dig, personligen?

– Jag har ju varit sjöräddare i 20 år, men det är första gången här på Samos, så det är en väldigt extrem situation här. Det är första gången jag är med och räddar 20-30 personer per båt, och ha så många räddade samtidigt. Det är så många fall, vi är ute varje dag och varje gång har vi med oss folk tillbaka.

Är det någon specifik insats du minns extra väl?

– Vi hade ett fall med en livbåt som hamnade i sjönöd på turkiskt vatten. Det tog lång tid innan myndigheterna har bestämt vem som ska hantera situationen. Så det är frustrerande att fastna i det politiska spelet.

Hur länge blir ni kvar?

– Just nu ser vi inget slut på det. Behovet är fortfarande väldigt stort här nere.

Bild - 3
Bild - 1
Peter Andersson.
Bild - 2
Mest läst