Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
Venus, skulptur från Kungsholm (1928) har donerats till Sjöfartsmuseet.

Sjöfartsmuseet inreder med Venus

Ett skepp kommer lastat med Venus till Göteborg. Sjöfartsmuseet har fått en fin donation från USA.

Ett amerikanskt par har donerat två föremål från fartyget Kungsholms originalinteriör till Sjöfartsmuseets Svenska Amerika Linien-samling. Det är dels en modell i relief av fartyget, dels en jakarandaskulptur som skapats av skulptören Ansgar Almquist.

Skulpturen föreställer Venus och fanns i trapphallen i 1:a klass på fartyget som under andra världskriget såldes till amerikanska staten och gjordes om till trupptransportfartyg. I samband med det togs inredningen bort och föremålen hamnade hos privatpersoner i USA och Sverige.

Skulpturen och modellbåten har funnits i den amerikanska familjen Hess ägo sedan dess, men Robert och Jean Hess tycker att de hör hemma i Sverige. De donerar dem nu till Sjöfartsmuseet, som kommer att visa dem tillsammans med andra föremål i Svenska Amerika Linien-samlingen på översta våningsplanet. Det byggs för närvarande om men kommer att öppna i början av nästa år. Bland annat ska ett läsrum formges med referenser till 20- och 30-talets art decó, den stil som Kungsholm inreddes i.

Flera av dåtidens stora konstnärer bidrog till fartygets interiör, bland andra Märtha Måås-Fjetterström, Edward Hald, Jerk Werkmäster, Carl Malmsten och Simon Gate.

Bild - 3
Venus, skulptur från Kungsholm (1928), Svenska Amerika Linien
Mest läst