Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Sjöbergen bevaras som grönområde för framtiden.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sjöbergen får vara kvar

  Det blir inget bostadsbyggande i naturområdet Sjöbergen. Stadsbyggnadskontoret avbryter planerna som mött högljudda protester från allmänheten.

  Det kontroversiella förslaget om att bygga bostäder vid det populära rekreationsområdet Sjöbergen har nu sågats även av Stadsbyggnadskontoret. I ett yrkande till byggnadsnämnden föreslår man att planerna avbryts.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Vi ska ta beslutet i frågan den 31:e oktober. Stalltipset är att vi går helt på kontorets yttrande och avbryter ärendet, säger Mats Arnsmar, S, ordförande i byggnadsnämnden.

  Utöver att många göteborgare uppskattar Sjöbergen som ströv- och rekreationsområde har man kommit fram till att det finns ytterligare skäl till att platsen är illa vald när det kommer till bostadsbyggande.

  - Här finns strandskydd, bekymmer med farligt gods och problem med att lösa möjligheter för trafik att kunna gå dit, säger Mats Arnsmar.

  Många göteborgare har protesterat mot förslaget om att bygga vid Sjöbergen. Påverkar det beslutet att avbryta planerna?

  - Den demokratiska delen är en viktig del i vågskålen, så är det, säger Mats Arnsmar.

  För Dick Kérla, ordförande i Sjöbergen södra odlarförening och en av många som protesterat, var beskedet från stadsbyggnadskontoret välkommet.

  - Min magkänsla har hela tiden varit att det inte blir någon byggnation. Men detta är väldigt glädjande, inte bara för mig. Det är viktigt för göteborgarna att Sjöbergen finns och bevaras som ett grönområde, säger han.

  Mia Sandlund är medlem i Sjöbergens djurförening och har en liten hönsgård i området. Hon är också lättad över att planerna på att bygga i området nu avbryts.

  - Det är jättemånga människor som är aktiva i området både när det gäller odling, djur och natur. Hundägare promenerar här, folk joggar och kommer hit för att ha picknick. Det är viktigt med djur och natur i staden och här är det tillgängligt för alla, säger hon.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.