Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Sj_bergAregawi_1888963_1024 x 683 standard_2016958

Sjöberg om tystnaden kring Aregawi: "Luktar illa"

Patrik Sjöberg är kritisk till att Svenska friidrottsförbundet höll tyst om Abeba Aregawis dopningstest i flera veckor.– Hela den här historien luktar illa, säger Sjöberg.Förbundet försvarar dock beslutet.– Vi måste respektera IAAF:s regelverk, säger generalsekreteraren Stefan Olsson.

Uppgifterna om Abeba Aregawis dopningsavstängning har slagit ner som en bomb i idrottssverige.

För den tidigare världsrekordshållaren i höjdhopp, Patrik Sjöberg, kom uppgifterna däremot inte överraskande.

– Jag har hört rykten om det här i några veckor. Antagligen är det så att internationella friidrottsförbundet, IAAF, har velat hålla inne med det här, men Svenska friidrottsförbundet behöver ju inte hålla samma linje då vi i Sverige har en väldigt tydlig policy mot dopning, säger Patrik Sjöberg.

Han betonar att Aregawis b-prov måste analyseras innan man kan döma henne.

– Men det är väldigt osannolikt att det skulle visa något annat. Egentligen är det här inte ett svenskt friidrottsproblem, då hon enligt mig inte är en svensk friidrottare, men när bilderna på henne i den svenska landslagsdressen kablas ut över hela världen är det ju klart att det skadar svensk friidrott, säger Patrik Sjöberg.

Höjdhoppslegendaren är samtidigt kritisk till att Abeba Aregawi, som bland annat har vunnit två VM-guld för Sverige sedan hon blev svensk medborgare 2012, överhuvudtaget har fått tävla för blågult.

– Hela den här historien är fylld med frågetecken. Nu ska det ju tydligen finnas dokument hos Skatteverket som visar att hon aldrig ens har bott i Sverige. Det är ju uppenbart att förbundet helt enkelt har varit för kåta på att vinna medaljer. Att man nu har väntat med att släppa de här uppgifterna om dopningtestet luktar illa när man samtidigt säger sig vilja ta krafttag mot dopning, säger Patrik Sjöberg.

Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson bekräftar att förbundet har känt till Aregawis positiva dopningstest "sedan några veckor".

Att man trots det inte har gått ut med uppgifterna förklarar Olsson med att det Svenska friidrottsförbundet måste följa IAAF:s regelverk.

– Vi måste ha respekt för den organisationen som finns över oss. Det här var ett konfidentiellt ärende fram tills i går, säger Stefan Olsson.

I helgen berättade förbundskapten Karin Torneklint att Abeba Aregawi inte ställer upp i inomhus-VM i Portland i USA senare i mars på grund av skada. Hade det inte varit bättre att säga som det var?

– Vi kommer att vara så transparanta i det här ärendet som vi bara kan. Men vi har ingen möjlighet att agera utanför IAAF:s ramar. Då hade vi brutit med koden gällande IAAF:s dopningsreglemente. Vi är väldigt noga med att samarbeta med IAAF och respekterar deras arbete mot dopning som vi anser är betydligt mer målinriktat idag än vad det varit tidigare, säger Stefan Olsson.

Mest läst