Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sjöberg.jpg

Sjöberg: "Han utsatte mig för övergrepp"

När Patrik Sjöberg i dag släpper sin självbiografi, är det en bomb som briserar i idrottsvärlden. I boken berättar Sjöberg att den närmast helgonförklarade tränaren Viljo Nousiainen utsatte honom för sexuella övergrepp under uppväxten.

Hemlighetsmakeriet omkring Patriks Sjöbergs självbiografi har varit totalt. Det alla trodde skulle bli en bok om en världsmästares karriär, kokainskandaler och skatteskulder har en helt annan huvudberättelse.

Enligt Patrik Sjöberg utsattes han för sexuella övergrepp av sin tränare Viljo Nousiainen, från att han var elva år tills han fyllde 15.

– Att skriva den här boken var mycket jobbigare än jag hade trott. Men längs vägen har det känts viktigare och viktigare att få ut den. Inte bara för min skull, utan för många andra också, säger Patrik Sjöberg som är samlad men märkbart berörd av dagens allvar.


Samma typ av övergrepp
Christian Skaar Thomassen, som varit ungdomsmästare i höjdhopp och hade Viljo Nousiainen som tränare i tio år, har skrivit ett av kapitlen i boken där han berättar om samma typ av övergrepp som Patrik Sjöberg utsatts för.

Det handlar bland annat om att mäta och undersöka kroppen, att onanera åt pojkarna för att testa spermakvalitet. Patrik Sjöberg skriver att han regelbundet fick sömnmedel och att Nousiainen rakade av honom könshåret och fotade honom när han sov.

– Christian började prata med mig om det här för två år sedan och jag blev otroligt påverkad. Det var ju min historia, fast femton år senare. Dessutom hade Viljo använt mig som exempel för att visa hur långt man kunde gå, om man var tillräckligt hängiven. Det var ännu värre. De här killarna såg ju upp till mig.


Ett hopplöst fall
Patrik Sjöberg hade ingen närvarande pappa när höjdhoppet och Viljo Nousiainen kom in i hans liv. Skolan gick dåligt, rektorn ansåg Patrik vara ett hopplöst fall.

Viljo Nousiainen såg Patrik och hans talang. Han blev snart tillsammans med Patriks mamma, de flyttade ihop och Patrik började kalla honom för farsan. När de efter ett par år separerade valde Patrik Sjöberg att flytta med sin styvfar.

– Jag levde i tron att utan Viljo skulle jag aldrig kunna bli bäst i världen. Han hade inpräntat det i våra huvuden. Och jag kan inte ta ifrån honom att han var en väldigt duktig tränare. Men det finns inget som är värt det priset.

Vad säger din mamma om den här boken?

– Hon har inte läst den, jag vet inte hur hon kommer att reagera. Hon visste inget och jag tror inte att hon hade kunnat förhindra något, Viljo var manipulativ. Och jag ville flytta, det var jag jävligt bestämd med, säger Patrik Sjöberg.


Dog 1999
Viljo Nousiainen var länge anställd av Svenska Friidrottsförbundet och har haft att göra med ett stort antal barn från 1970-talet och framåt. Han dog 55 år gammal 1999 och har därefter hyllats av en unison idrottsvärld. Nousiainen har tränat stjärnor som Yannick Tregaro, Christian Olsson och Stefan Holm och han ansågs ha en alldeles speciell förmåga att se barn och deras potential.

– Jag vill inte svartmåla idrottsrörelsen, det är jättebra med ideella krafter. Men pedofiler hamnar ofta i föreningslivet, där man kommer nära barn. Jag tror att man måste vara uppmärksam på varningssignaler som förälder. Om en ensamstående man har alla nya tv-spel och vill att barnen sover över till exempel, säger Patrik Sjöberg.

Varför kommer din bok just nu?

– Jag känner att jag… jag har svikit de killar som har blivit utsatta efter mig. Han slutade ju inte, han flyttade bara intresset till någon annan. Och på något sätt gav jag ett tyst medgivande genom att skita i vad han sysslade med. Även om vi hade konfrontationer under hela min karriär som handlade om detta.

– När jag själv fick barn väckte det många tankar. Och när sedan Christian kom och pratade med mig, så kände jag att jag var tvungen att berätta. Jag hoppas att det kan hjälpa de andra på något sätt, säger Patrik Sjöberg.

sy5b94e2.jpg
Mest läst