Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/15

Silvana Imam och Beatrice Eli engagerar

Att sommarens hittills tätaste konsertvecka varit snorkall och molnig avskräcker inte alla. Det är inte rekordmånga som ser Beatrice Eli och Silvana Imam – men de är i alla fall här.

Större delen av klientelet utgörs av yngre damer av det slag som kanske skulle kallas popsnören av alla andra utom sig själva, med lugg, basketskor, och vinylpåsar med varierande motiv hängande över axeln.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag tror att det finns många som identifierar sig som feminister i publiken, säger 21-åriga Emilia Zevgara som betraktar konserten på avstånd från en av det lilla scentorgets vita sittbänkar.

– Både Silvanas och Beatrices musik handlar mycket om det. Dessutom är nog de flesta i min ålder. Det känns som att de har många unga fans.

Läs också recensionen: Beatrice Eli & Silvana Imam | Vierge Moderne live in concert

Längre fram hittar jag Patricia Aliaga Dewall, 20, som sneglar oroligt mot scenen när jag börjar ställa frågor – möjligen är hon bekymrad över att missa konsertens början.

Hon håller helt med om Emilias analys.

– De är banbrytande och revolutionära, dels åsiktsmässigt, dels i det visuella i showen och det ljudmässiga. Just nu är det kanske inte så mycket folk här, men det kommer nog en massa människor just när spelningen börjar, säger Patricia.

Inte heller Carolina Milding, 20, är speciellt orolig över att det ännu är glest i publikhavet. Folk dyker upp tids nog, försäkrar hon.

– Många ser fram emot att se dem uppträda ihop. Silvana har jag följt en hel del. Det är skönt att det finns kvinnliga rappare som är politiska, säger Carolina.

Båda artisterna lockar dock; till exempel har hon nästan lyssnat sönder Beatrice Elis album i bilen under den gångna veckan, bara för att ladda inför den här kvällen.

Då Beatrice Eli och Silvana Imam går upp på scenen till förinspelad wailsång och lila teaterrök, visar det sig att Patricia och Carolina får rätt angående publiken. Ungdomar kommer rusande från Lisebergs gångstråk som om de dittills varit upptagna med ett parti kurragömma på nöjesfältet, och – när Silvana Imam inleder den gemensamma konserten med sin låt Imam till blixtrande discoljus – hoppar den nybildade folkmassan plötsligt i synk, som i ett streetdancepass på Friskis & Svettis.

"Upp med näven, Liseberg!" ropar Sveriges kanske mest hajpade rappare just nu, och händerna flyger upp. Ett gäng på serveringen vid mixerbordet, iklädda Silvana Imam-tröjor, ställer sig och skriker, bara skriker rakt ut.

Kvällen har officiellt börjat.

Fakta: Vierge Moderne

Under samlingsnamnet Vierge Moderne, hämtat från en dikt av Edith Södergran, uppträdde Beatrice Eli och Silvana Imam under torsdagskvällen på Liseberg.

Enligt egen uppgift är det första och sista gången det händer.

Silvana Imam rappar på svenska, medan Beatrice Eli gör popmusik med engelska texter.

Mest läst