Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Karin Lundqvist och Nina Grawender.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Siktar på OS i beachvolleyns Mecka

OS-beachvolleyn avgörs på Copacabana nästa sommar. Två som vill vara med då är Karin Lundqvist och Nina Grawender – ett svenskt par som vinner i längden i dubbel bemärkelse.

Karin Lundqvist, 33, och Nina Grawender, 27, började sin gemensamma resa mot OS i Rio de Janeiro i början av 2013. Rutinerade stockholmskan Lundqvist – som bor i brasilianska Fortaleza – ringde till göteborgskan Grawender med frågan om hon ville bli hennes nya spelpartner.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Svaret var ja.

Grawender bar ju på samma OS-dröm som Lundqvist.

– Att kunna leva på det här, det trodde jag inte när jag började spela och var 16 år. Jag trodde aldrig att det ens var möjligt att spela med Karin, för då var hon redan en idol för mig. Jag visste att jag ville till OS på nåt sätt, men jag visste inte hur vägen skulle gå dit, säger Grawender.

Sedan drygt två år tillbaka gör paret, som redan under första säsongen tillsammans nådde åttondelsfinal i EM, en heltidssatsning mot Rio. Och tiden talar för svenskorna. Året har börjat med några månaders hårt träningsnötande i Brasilien för att vässa spelet ytterligare.

– Det vi har jobbat på den här säsongen är att höja vår lägstanivå, så att man inte kommer i de här dipparna. Förra året slog vi jättebra lag och så förlorade vi mot lag som vi tänkte "varför förlorar vi mot dem?", säger Lundqvist.

Hon mäter 188 centimeter, medan Grawender är tre centimeter längre. Siffror som inger respekt i beachvolleysammanhang.

– Jag tror att vi är det längsta laget i världen, säger Grawender.

– Det är en klar styrka. Ninas block är till exempel mycket högre och större än vad många är vana vid, fortsätter Lundqvist på måndagens pressträff i Stockholm.

En mängd tävlingar står på schemat framöver. Närmast nästa vecka i Prag och i juni väntar bland annat tidernas första upplaga av Europeiska spelen i Baku.

Hela tiden finns OS, på Copacabana i beachvolleyns Mecka, i tankarna. 24 par får vara med där och vägen dit går antingen via OS-rankningen eller turneringen Continental Cup.

– Jag fick frågan och sade att det var 85 procents chans att vi kommer dit. Men jag tror på det här och kan nästan säga 98 egentligen. För vi ska till OS, det är inget snack om saken, säger Lundqvist.

Om målet nås blir det Sveriges första kvinnliga beachvolleylag någonsin i ett OS.

Fakta: Vägen till OS

Totalt 24 par får vara med i OS-beachvolleyn i Rio de Janeiro nästa sommar. Fördelningen:

15 platser från OS-rankningen, som baseras på internationella resultat 1 januari 2015–12 juni 2016.

1 plats till vinnaren i VM 2015.

7 platser via Continental Cup som pågår under 2014–2016. Sverige är kvar i turneringen och spelar nästa gruppspel i slutet av sommaren.

1 plats till arrangörslandet.

Varje nation får ställa upp med max två lag. Troligen kommer Brasilien inte behöva använda sin arrangörsplats och i så fall tas i stället 16 platser från OS-rankningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.