Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sigyn har gjort sitt

  Skeppet blev mer eller mindre ökänt som transportör av utbränt kärnavfall. Nu går hon i pension.

  M/s Sigyn förknippas av många med ett antal uppmärksammade transporter av kärnavfall från Sverige till upparbetsningsanläggningen La Hague på den franska kanalkusten. Den exporten stoppades, bland annat efter aktioner från Greenpeace, 1982-83.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Nu har Sigyn gjort sitt för transportfartyg för SKB, Svensk kärnbränslehantering AB. Nu ligger hon i hamnen på Donsö i Göteborgs södra skärgård i väntan på att ersättas av det nya fartyget m/s Sigrid.

  Sigyn har stått för transporterna av radioaktivt avfall i Sverige ända sedan 1980-talet. Avfallet körs från kärnkraftverken i Ringhals, Oskarshamn och Forsmark. Låg- och medelaktivt avfall transporteras även från forskningsanläggningen Studsvik och kärnkraftverket i Barsebäck.

  Fartyget, som byggdes i Le Havre i Frankrike 1982, har under åren som gått avverkat en sammanlagd sträcka som motsvarar omkring 30 varv runt jorden.

  – Sigyn är en riktig trotjänare och hon har fungerat väldigt bra under de här 30 åren i drift. Hon har varit hjärtat i vårt transportsystem och har blivit något av en symbol för företaget, inte minst tack vare turnéerna längs våra kuster och till Almedalen med utställningar för allmänheten, säger SKB:s driftchef Bo Sundman i ett pressmeddelande.

  Sigyn är specialbyggt för transporterna av radioaktivt avfall och är trots sin ålder mycket välbehållen. Men behovet av transporter kommer att vara stort även i många år framöver.

  Det var anledningen till att SKB under 2010 beslutade sig för att låta bygga ett nytt fartyg.

  Under sommaren kommer m/s Sigrid att anlända till sin nya hemmahamn Oskarshamn från varvet i Galati i Rumänien där hon byggs. Till hösten kommer hon att sättas in i reguljär trafik och ersätter då Sigyn fullt ut.

  Sigyn genomförde sina sista transporter med radioaktiv last nu under våren. I lördags avseglade hon för sista gången från Oskarshamn.

  Hon ligger nu i hamnen på Donsö i väntan på att det nya fartyget anländer. Något använt kärnbränsle eller annat radioaktivt avfall finns naturligtvis inte längre kvar ombord.

  – Sigyn kommer att ligga driftklar vid kaj på Donsö tills vårt nya fartyg är levererat och vi ser att hon fungerar på ett tillfredsställande sätt hösten 2013. Därefter är planen att försöka sälja Sigyn, berättar SKB:s transportchef Ulrika Broman.

  Sigyn ligger på Donsö därför att drift och bemanning sedan två år tillbaka sköts av Furetank Rederi AB som har sin bas på Donsö.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.