Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Signes affär kan få nytt liv i Mollösund

  ORUST: 1966 stängdes dörren på Signe Olssons affär i Mollösund. Affären är intakt sedan dess. Nu vill Föreningen Mollösund göra museum av speceri- och diversehandeln.
  Signes gamla affär är ett levande museum.
  - Allt står orört i affären. Alla varor finns kvar och miljön är tidstypisk. Det skulle vara fantastiskt att få visa upp butiken precis så som den en gång var. Den skulle verkligen kunna bli ett levande museum, säger Gunnar Hagberg i Föreningen Mollösund.
  Föreningen har ansökt hos allmänna arvsfonden om att den ska avstå fastigheten till föreningen för att möjliggöra att den blir museum.
  - Vi är fullt medvetna om underhållet av huset och för att kunna hålla butiken tillgänglig för besökare så behövs det pengar. Får vi bara chansen att hyra ut den lägenhet som finns på andra våningen och får ett mindre bidrag från allmänna arvsfonden så tror vi att vi kan klara av det ekonomiskt, säger Kristina Larsson i föreningen.
  Signe Olsson ägde inte bara affären i centrala Mollösund. Hon ägde ytterligare tre hus och tre sjöbodar.
  - Hon var en väldigt enkel kvinna och unnade sig sällan något själv, berättar Kristina Larsson.
  Arvet efter Signe Olsson i Mollösund är beräknat till drygt 12,5 miljoner kronor. Allt går till allmänna arvsfonden eftersom hon aldrig skrev något testamente och inte har några arvingar.