Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Sifo: Rekordstöd för SD

Sverigedemokraterna får 4,7 procent av väljarsympatierna och skulle komma in i riksdagen om det var val i dag. Det visar söndagens GP/Sifo-mätning. Av blocken fortsätter det rödgröna vara störst.

4,7 procent är den högsta notering Sverigedemokraterna (SD) fått sedan Sifo började redovisa partiets väljarsympatier i september 2006. SD, som detta veckoslut har samlat sitt högsta beslutande organ till landsdagar i Klippan, är i nuläget större än Centerpartiet (4,6) och Kristdemokraterna (4,3).

Enligt Sifo:s opinionschef Toivo Sjörén är Skånedominansen bland Sverigedemokraternas sympatisörer inte lika dominant som tidigare.

– Det har skett en geografisk breddning. Men partiet är svagt i storstäderna och allra svagast i Stockholm.

Även väljarkåren har breddats och omfattar även pensionärer. Yngre män är fortfarande den största enskilda gruppen, men partiet har nu lika många kvinnliga sympatisörer som manliga.

Nytillskottet kommer främst från förstagångsväljare eller tidigare soffliggare. De som tidigare röstat kommer främst från Moderaterna eller Socialdemokraterna.

Regeringsalliansen får totalt 44,4 procent av väljarstödet och det rödgröna blocket får 49,2 procent.

Räknat i antal röster leder oppositionen med Mona Sahlin (S) i spetsen med 280 000 röster.

– Marginalerna är inte stora, vilket innebär att även ett litet parti som Piratpartiet kan påverka utgången även om det inte kommer in i riksdagen, framhåller Toivo Sjörén.

Det är nu elva månader kvar till valet 2010. Vid samma tid före förra valet var opinionsläget nästan exakt detsamma – fast omvänt vad gäller blocken. Då i oktober 2005 hade de dåvarande oppositionspartierna Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna 49,4 procent – att jämföra med 49,2 procent i dag för den nuvarande oppositionen.

Det dåvarande regeringspartiet S hade tillsammans med V och MP 44,4 procent – vilket på decimalen är detsamma som regeringspartierna har nu.

Sedan dess och sedan valet har de tre små allianspartierna tappat i väljarstöd. Centerns valresultat på 7,9 ligger nu på 4,6 procent, Kristdemokraterna har gått från 6,6 till 4,3 procent och Folkpartiet från 7,5 till 6,3 procent.

Det tycks kosta på att verka i skuggan av det stora regeringspartiet. Sina ministerposter till trots kan Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund omöjligt konkurrera med den uppmärksamhet som riktas mot regeringens och Moderaternas tyngsta företrädare Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Mest läst