Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Köldknäpp i Göteborg. ARKIVBILD

Sibirisk kyla greppar Göteborg i helgen

Kylan från Sibiriens utmarker håller Göteborg i ett järngrepp i helgen. Men vi ska nog inte klaga, i riktiga Sibirien är det sju resor värre.

Räkna med ansatta andningsorgan, frusna fingertoppar och ömmande öronsnibbar de kommande dagarna. Det blir soligt, snålkallt med en dagstemperatur på minst minus tio och därtill måttliga men isande vindar.

- Det är bra att klä sig varmt när man ska ut på söndagspromenaden, säger Per Holmberg, jourhavande meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Fredagen bjuder på strålande men kallt vinterväder i Göteborg. Och svaga vindar.

Vackert och blå himmel blir det också på söndag. Men då kan vindarna bli måttliga, vilket ökar köldeffekten avsevärt.

Lördagen blir en mellandag, enligt Per Holmberg.

- Det drar in lite moln över Göteborg och Västsverige på lördag. Det innebär att kylan lindras en aning. Sedan kommer kylan tillbaka under natten till söndagen. Det blir ned mot minus 15 i Göteborg på söndag morgon och ännu kallare inåt land, säger han.

På måndag slår vädret om temporärt.

- Då blir det mildare, några minus i inlandet, kanske någon plusgrad längs kusten. Men på tisdag är kylan tillbaka med temperaturer kring tio minusgrader. Det kalla vädret ser ut att stå sig åtminstone till nästa helg, säger Holmberg.

Det kraftiga högtryck som ger utrymme för vinterkylan ligger just nu väster om Skandinavien. Väderläget medför att det är fritt fram för kalla luftströmmar från öster, från Uralbergen ända bort till Gulags östra utmarker.

Men, måhända ett glädjeämne, i Jakutsk i östra Sibirien tycker invånarna nog att minus 15 inte är mycket att orda om. I staden är det just nu runt 40 grader under noll.

Så egentligen har vi som gillar värme inte så mycket att klaga över.

Mest läst