Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Henry Ascher, Henning Mankell och Salamaah M Abdul-Karim var tre av de svenskar som kom till Landvetter i dag.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ship to Gaza-aktivister: Inget nederlag

  Ship to Gaza-båten Juliano har fortfarande inte fått lämna Grekland. Vid middagstid i dag anlände flera av dess svenska passagerare till Landvetter flygplats efter två veckor i Grekland.

  - Vi kunde inte föreställa oss att Grekland skulle sälja sin själ, säger författaren Henning Mankell som är en av de svenska hemvändarna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Han syftar på den grekiska regeringen som gått ut och sagt att inga fartyg med destination Gaza får lämna grekiskt vatten, vilket gjort att flera av Ship to Gazas skepp fortfarande är fast i Grekland.

  I väntan på att läget ska förändras har nästan hela den svenska truppen på 25 personer återvänt till Sverige. Bara fyra personer, inklusive författaren och journalisten Maria-Pia Boëtius, finns kvar på plats i Grekland.

  - Det är inget nederlag. Det är inte vi som misslyckats, det är den grekiska staten och våra motståndare som totalt har havererat, säger Henning Mankell.

  - Redan innan vi bestämde oss för att ta paus hade vi uppnått mycket. En inrikespolitisk debatt i Grekland och en stor folkbildningskampanj på internationell nivå, säger Erik Helgesson, förtroendeman för Svenska hamnarbetarförbundet, som tycker det känns märkligt att vara tillbaka men ändå är nöjd med vad Ship to Gaza åstadkommit hittills.

  Båda är beredda att åka tillbaka så fort läget ändrar sig och Juliano kan segla ut från grekiskt vatten. Och de tror att resten av de svenska passagerarna känner likadant.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.