Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ledaren för övergångsregeringen, Mustafa Abdel Jalil, talar vid ceremonin i Benghazi.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sharialagar föreslås i Libyen

Åtta månader efter krigsutbrottet i Libyen samlades tiotusentals i upprorsstaden Benghazi för att utropa fred i landet. I skuggan av firandet obducerades den döde diktatorn Muammar Gaddafi.

Den officiella ceremonin över att Gaddafis 42-åriga skräckvälde är över hölls i den symboliskt viktiga staden Benghazi i östra Libyen. Invånare och tillresta visade sin glädje genom att vifta med flaggor och avfyra sina gevär i luften.
– Håll era huvuden högt, ni är nu fria libyer! ropade representanter för övergångsrådet till folkmassan.
Budskapet till de som stridit mot diktatorn var att det nu är dags att lämna över sina vapen och inleda ett nytt, fredligt kapitel i landets historia.
– Jag uppmanar alla att förlåta, vara toleranta och söka försoning. Vi måste bli av med hatet och avundsjukan från våra sinnen, sade övergångsrådets ledare Mustafa Abdel Jalil.
Han sade även att muslimska sharialagar bör utgöra grunden i en ny konstitution.
– Vi som är en muslimsk nation måste ta sharialagarna som källa till en grundlag – alla lagar som motsätter sig islams principer är juridiskt ogiltiga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Regeringsförhandlingar

Enligt övergångsrådet ska val hållas inom åtta månader. Mahmoud Jibril, som till i helgen var premiärminister, sade att förhandlingar pågår för att bilda en interimsregering och att målet är att den ska finnas på plats inom en månad.
Han poängterade också att han själv inte kommer att söka någon officiell post i den nya regeringen.
Trots den libyska glädjedagen finns flera hot mot freden. Med sex miljoner människor och stora oljefyndigheter har Libyen förutsättningar att bli ett rikt land. Men de regionala motsättningarna kan leda till nya sammanstötningar.
Libyens nya ledare har "mycket begränsade möjligheter" att lägga dessa oenigheter åt sidan, enligt Jibril.

Obduktion i Misrata

Medan firandet pågick i Benghazi förbereddes begravningen av diktatorn Gaddafi. Efter många turer genomfördes en obduktion av liket på söndagsmorgonen i ett bårhus i Misrata. Lokala myndigheter sade att kroppen sedan skulle föras tillbaka till det kylrum där allmänheten köat för att se liket. Enligt rättsmedicinska källor fick Gaddafi en kula i huvudet och en kula i buken.
– Det fanns ett flertal skador. Det finns en kula i buken och en i hjärnan, sade källan som inte kunde avgöra om skotten avlossats av de som grep honom eller av soldater lojala mot Gaddafi.
– Vi hade inte planerat att göra en obduktion, men Tripoli begärde att vi såg till att allt gick korrekt till, sade Fathi al-Bashaagha, talesman för Misratas militära ledning.

"Moderata muslimer"

EU:s utrikeschef Catherine Ashton förväntar sig att Libyens nya lagstiftning bygger på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Det sade hennes taleskvinna Maja Kocijancic på måndagen.
Det var en kommentar till söndagens besked om att Libyens lagstiftning ska utgå från sharia. På måndagen försäkrade NTC-ledaren Mahmud Abdel Jalil att libyerna "är moderata muslimer".