Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Sharaf hjältar kan behöva betala tillbaka

Allt lutar åt att pengar krävs tillbaka och projektet avslutas. Detta efter GP:s avslöjande om att Sharaf hjältars EU-projekt saknar medfinansiärer.

Nästa vecka kommer representanter från Fryshuset i Stockholm till Göteborg för att diskutera Sharaf hjältar-affären. En av dem är Fryshusets vd Johan Oljequist.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

ESF-rådet, som beviljade hjältarnas EU-projekt, vill veta hur det är möjligt att flera av medfinansiärerna inte känner till att de är med.

- På mötet vill vi ha alla kort på bordet. Finns inga vettiga förklaringar återkräver vi de pengar vi har betalat ut och stänger projektet, säger Louise Stiernström, ansvarig handläggare för Sharaf hjältar-ansökan hos ESF-rådet.

Fram till oktober förra året hade ESF-rådet betalat ut drygt 900 000 kronor till Fryshuset, som hanterar ekonomin för Sharaf hjältar. Samtidigt uppgav Fryshuset att det kommit in nästan 700 000 kronor i kontanta kommunala medel till projektet.

- Sharaf hjältar har sagt till oss att man fått dessa medel som medfinansiering till projektet, men Göteborgs stad hävdar att man gett medel till Sharaf hjältar för att finansiera basverksamheten, säger Louise Stiernström.

Basverksamheten i det här fallet handlar om utbildning av hjältar och hjältinnor samt föreläsningar på kommunens skolor.

Nigar Ibrahim, ansvarig för Sharaf hjältar i Göteborg, förklarade i GP i går att då medfinansiärerna som stod i EU-ansökan inte hörde av sig uppfattade hon det som ett okej.

Louise Stiernström anser att det är en mycket märklig tolkning av reglerna.

- Det står tydligt i instruktionerna att medfinansiärerna ska vara klara när ansökan skickas in. Vi kollar inte upp varje medfinansiär, men ibland gör vi stickprov genom att ringa och fråga. Det gjorde vi däremot inte i Sharaf hjältars ansökan.

Fryshuset har startat en intern utredning efter GP:s artiklar. Kontakter har redan tagit med Göteborgs kommun.

Dario Espiga (S), ordförande i sociala resursnämnden fick brev i veckan där Fryshuset erkänner att Sharaf hjältar har brustit i informationen.

- Jag tolkar brevet som en ursäkt. Nu får vi se hur vi ska kunna reda ut situationen. Om Sharaf hjältar ska ha en chans att komma tillbaka ligger det i Fryshusets intresse att ge oss en bra förklaring. Vi måste kunna känna trygghet att pengar som vi ger går till rätt saker, säger Dario Espiga.

Även Dario Espiga planerar att träffa Fryshusets vd när han kommer till Göteborg.

Tills vidare fortsätter Sharaf hjältar och verksamhetsansvariga Nigar Ibrahim att arbeta som vanligt.

- Nigar tror uppriktigt att hon har gjort rätt med EU-projektet, säger kommunikationschefen Rita Criborn.

Vad tror ni på Fryshuset?

- Vi tror inget just nu, utan måste ta reda på mer.

"Tråkigt med alla skriverier i GP kring Sharaf. Tråkigt att ESF-projektet inte varit kommunicerat ordentligt. För som sagt det är ett bra projekt som gör stor nytta i Göteborg, det verkar de flesta vara överens om. För din information så inkommer vi med en ekonomisk redovisning till sociala resursnämnden på måndag.

Ledningen på Fryshuset upplever att vi har goda relationer med kommunen och det vill vi självklart fortsätta att ha.

Att Sharaf brustit i kommunikationen gentemot sociala resursnämnden och borde ha varit tydligare i informationen kring ESF råder det ingen tvekan om.

Därför undrar jag om det är möjligt att Fryshusets vd Johan Oljeqvist kan få träffa dig under nästa vecka och prata igenom det som varit otydligt kring Sharaf hjältar & hjältinnor?"

• I veckan berättade GP att hyllade Sharaf hjältar får skarp kritik av Göteborgs stad. Delar av årets integrationsbidrag har frysts av social resursförvaltning på grund av bristfällig redovisning av hur förra årets bidrag på 1,2 miljoner kronor har använts. Sharaf har trots påstötningar inte lämnat in underlag för hur bidrag har använts.

• Mellan 2007 och 2009 har Sharaf hjältar fått drygt tre miljoner kronor av kommunen.

• I ett EU-projekt med budget på 21 miljoner kronor uppger Sharaf hjältar sig ha medfinansiärerna Göteborgs stad, länsstyrelsen och Mölndal. Men de känner inte till projektet som riktar sig till arbetslösa ungdomar med utländsk bakgrund.

• Sharaf hjältar är en del av Fryshusets verksamhet.

Mest läst