Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

SGS vd sparkas efter revision

En enig styrelse skilde på måndagen SGS studentbostäders vd Mats Odersjö från sitt uppdrag med omedelbar verkan.

I ett pressmeddelande under tidig måndagskväll meddelade SGS Studentbostäders styrelseordförande Klara Martinsson (S) att Mats Odersjö grovt åsidosatt sina befogenheter och nu får sparken.

– Det är med tungt sinne som styrelsen fattat detta beslut. Men vi är glada för att våra egna rutiner och egenkontroll har fungerat, säger Klara Martinsson,

I förra veckan blev Mast Odersjö arbetsbefriad efter att han förbrukat styrelsens förtroende. Han fick inte ens komma in på sin arbetsplats.

Danielle Zachrisson på jagvillhabostad.nu ser fusket som ett symptom på bostadsbristen.

- Det är ju helt oacceptabelt. Alla sådana här oegentligheter som att sko sig själv, till att diskriminera folk i bostadsköer måste förhindras i varje led, säger Danielle Zachrisson, bostadspolitisk samordnare hos jagvillhabostad.nu.

Organisationen vill belysa bostadsbristen för unga bostadssökande.

- Det här är ju delvis ett symptom på bostadsbristen. Det krävs högre etik och moral, men också tydligare riktlinjer, det här ska ju inte kunna ske. Det måste finnas en transparens, man ska kunna se hur lägenheterna förmedlas, säger Zachrisson.

"Måste skapa system"

De flesta av politiker i kommunstyrelsen har inte känt till att vd på SGS är arbetsbefriad.

Kommunalrådet David Lega (KD) är förvånad.

– Jag tror du vet mer än jag, säger han.

David Lega utgår från att politikerna i kommunstyrelsen snart kommer att få information om vad som händer på SGS studentbostäder.

– Som så många gånger förr kan jag bara säga att vi måste skapa system där man inte vill göra fel, säger David Lega.

Inte heller Kia Andreasson (MP) känner till vad som hänt.

- Nej, jag har bara läst det som står i tidningen. Nu ska jag kolla upp vad det rör sig om, säger hon.

Förra måndagen fick den socialdemokratiska gruppen i kommunstyrelsen information från SGS ordförande Klara Martinsson (S) att vd:n var arbetsbefriad. Enligt Gitte Caous, pressekreterare till kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén, var det all information som gavs.

De olika studentkårerna vill inte uttala sig i frågan, utan hänvisar uppåt i organisationen. På måndagskvällen har Göteborgs Förenade Studentkårer, GFS, ett möte.

- Det här med Odersjö är en av frågorna vi kommer att ta upp då, säger Suzanne Green, ordförande för Göta studentkår.

Stiftelsen SGS Studenbostäder styrs gemensamt av Göteborgs stad, Göteborgs universitet och GFS och i styrelsen finns representanter för alla tre.

Mest läst