Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sy498d51.jpg

Sexton svenskar flögs till Rom

Allt fler lämnar nu Gadaffis sida. Polis och militär i den libyska kuststaden Ajdabiya har gått över till demonstranternas sida och slåss nu mot Gaddafi. Även riksåklagaren har sagt upp sig.

Sexton svenskar flögs från Tripoli och landade på en flygplats utanför Rom vid 20-tiden i kväll, uppger Cecilia Julin på UD:s presstjänst för TT.
– I den mån de vill ha kontakt med oss och få hjälp vidare finns representanter för vår ambassad där, säger hon.
UD bedömer nu att drygt 30 svenskar finns kvar i Libyen. Bara tio av dem har uppgett att de vill lämna landet.
– Vår konsulära avdelning jobbar dygnet runt med att matcha ihop dem med olika transporter, säger Julin.
De svenskar som vill åka hem befinner sig i Tripoli, Benghazi och utspridda över landet.Invånare i Tripoli sade att delar av huvudstaden nu var i oppositionens händer.

I dag sköts minst fem demonstranter ihjäl i i Janzur en förort till Tripoli. Demonstrationståget ska ha formats efter fredagsbönen, varpå Gaddafitrogna öppnade eld.

Enligt tv-kanalen al-Jazira har två dödats och flera skadats i olika stadsdelar i Tripoli på fredagen.

I al-Zawiya, fem mil väster om Tripoli, har minst 17 personer dödats och över 150 skadats. Det berättar läkare på ett provisoriskt sjukhus i staden för tv-kanalen CNN.

En läkare i staden Benghazi som kontrolleras av protesterande regimkritiker uppger att dammet efter striderna har lagt sig i staden men att arbetet med att vårda skadade och begrava döda fortsätter.

-Under den gångna veckan har minst 200 människor dött och oräkneliga har skadats. Det är hundratals och åter hundratals, säger han.

Från Egypten kom tidigare i veckan sändningar med medicin och sjukvårdspersonal, som uppges hjälpa till i arbetet.

Timo Saressalo, vd för det finska resebolaget Starlight Tours, berättar för nyhetsbyrån FNB att omkring 5 000 människor slagit läger på platsen att det saknas mat, vatten och tillgång till toaletter.

Saressalo kom efter att ha köat i över ett dygn med ett plan till Aleppo i stället. Enligt honom landade en mängd utländska militärplan på flygfältet hela tiden. "Trängseln på fältet var farlig."

sy498f36.jpg
sy49905b.jpg
Mest läst