Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
373140.jpg

Sex timmars winwin

På Göteborgsföretaget Consilium Marine & Safety arbetar verkstadspersonalen sex-timmarsdag, men får betalt för åtta. Både personal och företagsledning är nöjda med resultatet.

Det kallas Toyotamodellen eller Lean Produktion och har införts på företag i hela världen. Consilium, med kontor i 20 länder, är ett av dem.

–  Man blir mycket effektivare på sex timmar än på åtta, så jag tror att både företaget och vi tjänar på det här, säger Gustav Andersson, en av de fyra i Unionens klubbstyrelse som vi träffar på företagets kontor på Ringön.

Gustav jobbar själv i verkstaden där företaget tillverkar, bland annat, brand- och gaslarmsystem för marina miljöer. Han är väldigt nöjd med arbetstiderna.

–  Vi jobbar tvåskift med tvåveckorsintervaller. Antingen 06 till 12.30, med en halvtimmas lunchrast, eller 12.15 till 18.45. Det är inte särskilt obekväma skift. Man får ut mycket av sin fritid.

Klubbordföranden Susanne Jaking och MBL-förhandlaren Johan Billing har sina tjänster på kontoret och därmed åtta timmars arbetsdag, där flexreglerna är generösa.

–  Vi väljer själva när vi vill jobba mellan 06 och 19 och vi kan själva bestämma hur vi fördelar arbetstiden från dag till dag. Stress motverkas genom att ingen får spara mer än 20 timmars inarbetad flextid. Sedan måste man börja ta ut lediga timmar, berättar Susanne Jaking.

I den vanliga kompbanken får högst 40 timmar samlas.

–  Visst jobbar vi också övertid ibland, men vi har bra koll på läget via löpande övertidsrapporter till facket från företaget, säger Susanne som har idel lovord när det gäller samarbetet med företagsledningen.

–  De tar alla signaler de får från oss på stort allvar. De informerar regelbundet och möter oss i förhandlingar på en jämställd nivå, säger hon.

–  Det handlar om ömsesidig respekt, tillägger Johan Billing.

Också personalchefen Lena Axelsson är nöjd med företagsklimatet.

Och hon bekräftar att sextimmarsdagen blivit en winwinsituation där alla är nöjda.

Från början var platsbrist en bidragande orsak till att den infördes.

– Vi behövde dela på arbetsplatserna och löste det med tvåskift. Nu ser vi också att man har lättare att hålla fokus i sex timmar än i åtta, säger hon.

Om flextiderna, som hjälper medarbetarna att få ihop livspusslet, säger Lena Axelsson:

–  Vi tycker att medarbetarnas hela situation ska fungera. Människor som mår bra gör ett bra jobb.

Mest läst