Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy3e6bb3.jpg

Sex mördade på politiskt möte i USA

Minst sex personer sköts ihjäl i ett köpcenter i Arizona på lördagen. Kongressledamoten Gabrielle Giffords skadades allvarligt när hon träffades i huvudet.

En 22-årig vit man,Jared Lee Loughner, greps när han försökte fly efter dådet.

Fem formella anklagelsepunkter riktas mot Jared Lee Loughner efter skottdramat i Tucson enligt Arizonas distriktsåklagare.

22-åringen misstänks för bland annat mord och mordförsök mot Gabrielle Giffords och 19 andra.
Utredarna säger sig ha hittat ett dokument i mannens hem där mordplanerna avslöjas. Ett kuvert i ett kassaskåp innehöll handskrivna dokument där bland annat fraserna "Jag planerade i förväg", "Mitt mord" och "Giffords" förekommer, rapporterar Reuters.

Enligt polisen är det inte uteslutet att fler kan ha varit inblandade i massakern.

-Det finns anledning att tro att han kom till det här stället med en annan person, sade sheriffen Clarence Dupnik.

Bland de döda fanns en federal domare och en nioårig flicka. 13 människor skadades, flera av dem mycket allvarligt.

Den 40-åriga demokratiska kongressledamoten träffades av en kula i huvudet då hon höll ett offentligt möte i Tucson som hon hade förannonserat på sin hemsida under rubriken Congress on your corner. Under mötet sprang plötsligt 22-åringen fram och började skjuta urskillningslöst.

Kulan gick igenom Griffords hjärna. Hon opererades på lördagskvällen och hennes tillstånd uppgavs vara kritiskt.

-Vi vet ännu inte vad som utlöst detta obeskrivliga dåd, sade president Barack Obama till reportrar i Vita huset. FBI-chefen Robert Mueller var då på väg till Arizona för att övervaka utredningen.

Den gripne har i flera videofilmer på Youtube anklagat regeringen för att hjärntvätta människor med språkets hjälp. Han har kritiserat religionen och krävt en ny amerikansk valuta.

Han kan enligt polisen ha psykiska problem. Han har tidigare hotat andra människor till livet.

Giffords kontor i Tucson förstördes i mars förra året av vandaler som inriktade sig på demokrater inför amerikanska representanthusets omröstning om president Obamas omstridda sjukvårdsreform.

Hon har tidigare varnat för att den överhettade politiska retoriken från framför allt den ultrakonservativa Tea Partyrörelsen utlöst våldshot mot henne.

Sarah Palin, rörelsens främsta favorit, har i månader haft en USA-karta på sin Facebook-sida där Gabrielle Gifford och andra demokrater märkts ut med hårkorset på ett kikarsikte. Exguvernörens anhängare har uppmanats att "ladda om och sikta" på dem.

Efter lördagens massaker tog Palin bort grafiken från Facebook och beklagade händelsen.

Om motivet bakom morden var politiskt är ännu oklart men den lokala polisen ger den hatiska politiska retoriken, särskilt kring sjukvårdsreformen och invandrarlagarna, skulden för det ökande våldet.

-När man ser på obalanserade människor, hur de reagerar på den svavelsyra som kommer ut ur somligas munnar när de rackar ner på regeringen..., sade sheriff Clarence Dupnik vid en presskonferens efter massakern. -Den ilska, det hat, den trångsynthet som finns i det här landet håller på att bli skandalös. Och, tyvärr tror jag Arizona har blivit någon sorts centrum. Vi har blivit fördomarnas och trångsynthetens Mecka.

Representanthuset skjuter upp nästa veckas omröstning om att upphäva president Obamas sjukvårdsreform, sade republikanernas ledare Eric Cantor på lördagskvällen. Skälet är att demokraternas kongressledamot Gabrielle Giffords kämpar för sitt liv efter skotten i Arizona.

Att upphäva lagen som antogs innan majoriteten i representanthuset skiftade vid valet i november har högsta prioritet för republikanerna.

Men även om ett återkallelsen utan problem kommer att godkännas i representanthuset lär det inte överleva behandlingen i senaten som demokraterna fortfarande kontrollerar.

sy3e6ade.jpg
Chockade människor sörjer vid den plats där minst sex personer dödades och flera skadades då en man började skjuta vilt omkring sig. Chockade vittnen innanför polisen avspärrningar.
394793.jpg

Gabrielle Giffords, 40 år, sitter sin tredje period i kongressens representanthus för Demokratiska partiet och delstaten Arizona. Hon omvaldes senast den 2 november 2010.

Hon har engagerat sig i invandrarfrågor, försvarsfrågor, stamcellsforskning och alternativ energi, och har suttit i kommittéer som behandlar militära frågor och vetenskap och teknik.

Hon är gift med Nasa-astronauten Mark Kelly.

Giffords presenteras på sin hemsida som en vapenanhängare som själv länge haft skjutvapen.

Giffords har propagerat för att fler soldater ska skydda USA:s gräns mot Mexiko. Hon har också arbetat för att illegala invandrares eventuella kriminella bakgrund kontrolleras, att de betalar kvarskatt och lär sig engelska.

Giffords betraktas som en stigande stjärna i partiet och hade hoppats på att eventuellt vinna en plats i senaten, berättar lokale ordföranden för Demokraterna, Jeff Rogers, för brittiska BBC.

Åren 2000–2005 skötte Giffords sin familjs däck- och fordonsfirma.
(TT)

Mest läst