Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Max Martin. ARKIVBILD

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sex Grammy-nomineringar för Martin

  Framgångsmaskinen Max Martin har chans på flera amerikanska Grammys på nästa års gala. Totalt kommer den svenske låtskrivaren och producenten upp i sex nomineringar.

  Max Martin är bland annat nominerad för sitt arbete med superstjärnan Taylor Swifts "1989", som har chans att bli årets album. Även Johan "Shellback" Schuster är nominerad för den skivan.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I samma kategori är Martin även nominerad för The Weeknds album "Beauty behind the madness".

  Max Martin och Shellback är också nominerade i den tunga kategorin årets låt för Taylor Swifts "Blank space".

  Ghost kan vinna

  Ytterligare ett par svenskar har chans till Grammy-statyetter: Ghost är nominerade för årets metal-låt för "Cirice" medan Galantis är nominerade för bästa inspelning i dansgenren för "Runaway (U & I)".

  Tove Lo kniper - också tillsammans med Max Martin - en nominering som låtskrivare i kategorin bästa låt för visuell media med "Love me like you do" från filmen "Fifty shades of Grey".

  Kendrick Lamar leder nomineringarna till årets gala med totalt elva stycken, följd av Taylor Swift och The Weeknd med sju vardera.

  Inte med på listan

  En av artisterna som blev utan nomineringar är Rihanna. Varken "Fourfiveseconds", hennes samarbete med Paul McCartney och Kanye West, eller singeln "Bitch better have my money" finns med på listan.

  Inte heller Madonna, som släppte sitt 19:e studioalbum i år, har nominerats. Också Lana Del Rey blev utan nominering - bortsett från att hon i kategorin för årets album finns med som en av låtskrivarna på The Weeknds "Beauty behind the madness".

  Nästa års Grammygala, den 58:e i ordningen, äger rum den 15 februari 2016.