Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Sex friskolor i riskzonen i Göteborgsområdet

Sex fristående gymnasieskolor i Göteborgsområdet riskerar gå omkull inom loppet av ett år. I alla fall om man ser till ekonomin hos de bolag som driver skolorna.

Det är Sveriges ledande kreditupplysningsföretag, UC, som lyfter ett varningens finger för tre bolag som driver gymnasieskolor i Göteborg med omnejd.

Enligt UC finns i dagsläget en "mycket hög risk" för att dessa bolag inom ett år hamnar på obestånd.

Tillsammans driver de tre högriskbolagen sex gymnasieskolor i Göteborgsregionen.

• Drottning Blankas gymnasium AB som står som huvudman för två gymnasieskolor med samma namn: en i Kungsbacka och en i Göteborg

• PPS, Power Planning System AB, som genom dotterbolag driver Cybergymnasiet och Donnergymnasiet i Göteborg.

• Praktiska Sverige AB som står som huvudman för två gymnasieskolor: Praktiska Göteborg och Praktiska Kungsbacka.

Tillsammans erbjuder bolagen, genom sina skolor i Göteborgsregionen, 644 gymnasieplatser inför hösten. Ett par av de aktuella skolorna tillhör samtidigt den grupp skolor som GP redan tidigare rapporterat om som haft problem med elevtillströmningen inför hösten - en höst då konkurrensen om elevkullarna riskerar slå ut ännu fler skolor än de som redan gått i konkurs.

Men också Donnergymnasiet som är en av Göteborgs mest populära gymnasieskolor har, enligt kreditupplysningsföretaget UC, en skakig ägare i PPS.

Bolagets vd Marlene Terkowsky menar däremot att läget ser betydligt bättre ut än det kan verka.

- På pappret ser det illa ut, men i praktiken går det bra för oss även om Göteborg är en tuff marknad, säger Marlene Terkowsky och menar att bolaget får dras med ett arv från tidigare ägares hantering av verksamheten, med ineffektivitet, viss oreda i ekonomin och ett nettoresultat i senaste årsredovisningen på minus 28,5 miljoner.

- Vi har gjort vår svåra resa, det har varit svåra år men vi är över vår kris. Vi har nya långsiktiga ägare med stort ansvarstagande, säger hon och berättar att den nya ägaren, det globala riskkapitalbolaget The Riverside company, skjutit till 100 miljoner kronor till verksamheten.

- Det är tufft på konkurrensutsatta marknader med en stor etablering, men vi ser trots det väldigt ljust på vår framtid.

Men skulle du, egentligen, kunna säga något annat i det här läget?

- Man ljuger inte för journalister, säger Marlene Terkowsky och ger löftet att inga av deras skolor i Göteborg kommer stängas det närmaste året.

Samma garanti är också de andra två bolagen ivriga att ge. Och de betonar samtliga också att de har starka ägare som kan fatta beslut om att skjuta till ytterligare pengar.

Praktiska Sverige AB lyfter fram att deras ägare, ytterst via Vindora AB riskkapitalbolaget FSN Capital med säte på skatteparadiset Jersey, nyligen skjutit till 130 miljoner kronor för att täcka en förlust förra året på 34 miljoner inklusive en strukturreserv. Och bolagets vd Jarl Uggla säger till GP att man "gjort förändringar på kostnadssidan".

Åtta skolor lades ner i god tid före sommaren. En av dessa var Praktiska gymnasiet i Kungälv.

- Vårt ekonomiska läge är bra nu, vi har genererat ett överskott i verksamheten och har ett bra elevsök totalt sett över hela Sverige, säger Jarl Uggla.

Drottning Blankas gymnasieskola i Göteborg och Kungsbacka ingår i den stora Academedia-koncernen som förra året omsatte 4,7 miljarder. En stor koncern med muskler att sätta in om det krävs - och om man vill.

Men dotterbolaget som kommunerna betalar ut skolpeng till och som är faktisk huvudman för de två skolorna i Göteborgsområdet gjorde förlust under förra året och koncernen fick skjuta till pengar.

Och även om bankernas kreditvärderingsföretag UC ger dotterbolag bottenbetyg vill Academedias vd Marcus Strömberg förmedla en positiv bild av koncernen som han beskriver som den starkaste ekonomin i branschen och med näst högsta betyg:

- Vi har en elevgaranti där vi garanterar att alla elever som börjar oss får gå färdigt en utbildning. Det som hänt med John Bauer har satt allt på sin spets och då är det viktigt för oss att vara väldigt tydliga med att vi är en seriös aktör.

Även Academedia-koncernen ägs av ett riskkapitalbolag - i detta fall toppas ägandet av Marvin Holding Ltd med säte på den brittiska kanalön Guernsey.

GP har granskat ekonomin för samtliga företag som driver gymnasieskolor i Göteborgsregionen. Det är 48 bolag i ofta komplicerade strukturer. Det har varit svåra tider för flera bolag.

Vilket inte minst årsredovisningarna vittnar om. "En vikande marknad", skriver Handelsakademins ägarbolag om i sin senaste årsredovisning: "Ett omskakande år", skriver den stora Thoréngruppen i sin, medan Göteborgs tekniska gymnasiums ägarbolag konstaterar att man "mött flera motgångar" under det gångna året.

Fotnot: Riskklassen baseras på läget hos det bankägda kreditupplysningsföretaget UC vid en sökning den 14 augusti i år och gäller det enskilda bolaget, inte eventuella koncerner eller moderbolag.

FAKTA: Riskklassificering

UC ägs av de svenska affärsbankerna och är Sveriges ledande kreditupplysningsföretag.

Riskklasserna uppdaterades dagligen utifrån all tillgänglig kreditinformation, till exempel nya bokslutsuppgifter, styrelseändringar, missade skatter och avgifter samt betalningsanmärkningar.

Enligt UC gör den goda tillgången till offentlig företagsinformation just i Sverige till att riskklassningen står sig mycket stark också internationellt.

Källa: UC kreditinformation

Mest läst