Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Sex anhållna för skott i Biskopsgården

Sex personer anhölls sent under torsdagskvällen, som misstänkta för delaktighet i eftermiddagens skottlossning på Friskväderstorget i Biskopsgården. För den skjutne 18-åringen är tillståndet allvarligt.

Torsdagens skjutning var den 50:e i Storgöteborg hittills under 2013. Kulor studsade runt på ett välbefolkat torg, klockan 15.00 på eftermiddagen. I ett område som polisen uppger sig ha under extra bevakning.

Efter en massiv polisinsats kunde fem män gripas i Sisjön vid 18-tiden på kvällen. En eller flera av dem misstänks för mordförsök alternativt dråpförsök. Övriga för medhjälp.

- Det har med dagens skjutning att göra, bekräftar presstalesmannen Peter Adlersson för gp.se.

Senare plockades ytterligare en man in för förhör.

Strax efter klockan 23.30 beslutade jouråklagare att anhålla alla sex.

- Detta är naturligtvis inte alls bra. Tidpunkten och platsen ökar förstås risken för att allmänheten skall drabbas. Vi får vara glada så länge inte någon utanför de här kretsarna träffas, summerar presstalesmannen Peter Adlersson.

Länskriminalen utgår från att dådet på Friskväderstorget hänger samman med konflikten mellan kriminella nätverk från Södra Biskopsgården och Backa. Den konflikten har accelererat efter dubbelmordet vid Väderilsgatans spårvagnshållplats den 4 september.

Sedan dess har hämndaktioner utförts på Sommarvädersgatan (8 september) och Godvädersgatan (17 september).

Flera personer larmade under eftermiddagen om skottlossningen vid Friskväderstorget.

Denna gång var det en mycket ung man (född 1995) som träffades. Han var vid medvetande när ambulansen lämnade Biskopsgården, men hans skador betecknas ändå som allvarliga.

- Det har varit många människor på plats i samband med händelsen. Som vi ser nu har det rört sig om både direkt inblandade och vanligt folk, vittnen, förklarar Peter Adlersson.

Två män, som antas ha varit involverade, skall ha lämnat området antingen springande eller blivit upplockade av en bil. En annan grupp uppges ha jagat efter – och i samband med detta har en flyende man vänt sig om och skjutit.

Då träffades den skadade tonåringen i höften.

Teknikerna har lagt ut papperslappar för att markera kulor. Ett vittne berättar att han hörde mellan åtta och tio skott. När han gick ut låg det tomhylsor på marken.

Samtidigt som skottlossningen ägde rum pågick, paradoxalt nog, eventet "Biskopsgården – Mycket mer än bara skottlossning" i Sjumilahallen.

Alltså bara ett stenkast från den nu aktuella brottsplatsen. Mötet arrangerades av Hyresgästföreningen.

Kicki Jaballah är koordinator Sjumilahallen. Hon hade hört talas om skottlossningen när GP når henne.

- Ja, det har jag gjort, tyvärr.

Märks det av i Sjumilahallen?

- Ja det märks, det kom några barn och ungdomar springande som var lite rädda. Men nu är det fullt ös, folk pratar med varandra och är glada. En del pratar om det som händer och en del pratar om andra saker.

Borde det inte vara slut på skjutandet i Biskopsgården nu?

- Det borde inte ens ha börjat. Jag förstår inte varför folk skjuter på varandra, det är hemskt. Många jag träffar frågar sig: när ska det här ta slut?

Alla skjutningar på senare tid – hur känns det?

- Finns det något ord som är starkare än hopplöshet? Det känns hopplöst att de håller på så här. Det är fruktansvärt, det är inte okej att det får fortsätta.

Eftermiddagens skottlossning var den 50:e i Storgöteborg hittills under 2013. Det är en högre siffra än något annat år.

Åtta personer har dödats av bruk av skjutvapen och 25 – inklusive mannen på Friskväderstorget – har fått varierande typer av skador.

Bild - 2
Bild - 3
Bild - 4
Mest läst