Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Semlor 11

  Godaste semlorna finns i Torslanda och Gamlestan. Det tyckte GP:s konsumentpanel, både semlefundamentalister och fritänkare.

  Panelen testade och provåt gi igenom tio semlor från olika delar av Göteborg.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Trekantigt lock, eller runt? Mandelmassa i en urgröpning eller spridd över hela bullen? Och är pärlsocker verkligen acceptabelt att ha på en semla?

  Varje år när GP:s konsumentpanel korar Göteborgs godaste semla uppstår diskussionen om hur en semla egentligen skall eller får se ut och om hetvägg är gott eller inte. Samma sak i år.

  - Äsch, jag tycker vi är alldeles för traditionsbundna. Vetelängder spelar det ingen roll hur de ser ut eller vad de innehåller men när det kommer till semlor..., menade Anna Markebro-Jonsson.

  - Jag gillar trekantslock, det ser mer arbetat ut. En annan sak jag uppskattar är penslade lock, det har inte alla semlorna här men det ser godare ut, tyckte Stefan Holm.

  Årets semlor var hämtade från var och en av de tio nya sdn-områdena. Segrande ur kampen gick Östra Göteborg och Västra Hisingen, som med semlorna från Svenheimers konditori i Gamlestan och Aleks konditori på Amhults torg fick varsin femma. "Känns som idealsemlan" samt "underbar grädde, mandelmassa och bulle" var några av de omdömen dessa semlor fick.

  Strax efter, med fyra fyrar i betyg, kom semlorna från Örgryte-Härlanda, Askim-Frölunda-Högsbo samt Lundby.

  Sämre gick det för Centrum. Semlan från Fröken Olssons på Östra Larmgatan klarade bara betyget godkänt, bland annat med omdömet "intetsägande".

  Det var en laddad konsumentpanel som skred till verket genom att under koncentrerad tystnad granska hur de tio olika semlornas såg ut.

  - Utseendet är väldigt viktigt för om man köper en semla. Så här skall en semla till exempel inte se ut: jättemycket botten, för lite mandelmassa och alldeles för mycket florsocker, menade Birgit Larsen.

  Claudia Schmidtbauer tyckte att de flesta semlorna var för stora och fick medhåll. Peter Törnbrink reagerade på att grädden hos de tio testade semlorna smakade så olika.

  - Man känner med en gång när det är riktig grädde. Det finns också verkligen äcklig grädde.

  Många i panelen bakar egna semlor. Miriam Norén har ett gammalt recept från Två Dagar hon alltid använder. Elisabeth Wanngård bakade nyligen själva bullarna men tyckte att de var så goda att hon åt upp dem innan de blev till färdiga semlor.

  Stefan Holm bakade semlor till kollegorna.

  - Jag gjorde degen dagen innan och lät den kalljäsa. Sedan vägde jag upp 50 grams bollar och lät dem jäsa på ett varmt ställe. Mandelmassan gjorde jag själv av mandel, varm mjölk, socker, mörk sirap, kardemumma och inkråmet från bullen.

  Testet av semlor brukar vara bland de populäraste testerna att vara med på. Emma Allthin, 12 år, gjorde en riktig insats som överhuvudtaget kom till testet hon längtat efter.

  - Jag arbetade i stallets kafé i eftermiddags när jag skar mig i fingret. Blodet sprutade. På sjukhuset sade de att en nerv hade gått av och att jag skulle opereras med en gång. Men jag sade att jag inte kunde för att jag skulle testa semlor. Nu blir det operation i morgon istället.

  TEST SEMLOR

  Fem fyrar
  Svenheimers konditori, Brahegatan 7, Gamlestaden
  (Östra Göteborg)
  Pris: 28 kr.
  Kommentarer: Känns som idealsemlan.Trekantigt lock ser trevligt ut. Ser god och fluffig ut. Gott att mandelmassan ligger i en grop. Fint spritsad grädde. Godaste bullen av alla.

  Aleks konditori, Amhults torg 2, Torslanda
  (Västra Hisingen)
  Pris: 28 kr
  Kommentarer: Underbar grädde, mandelmassa och bulle. Luftig och med lagom mycket grädde. Bra avvägning mellan fyllning och bröd. Lyxig mandelmassa.

  Fyra fyrar
  Tasty Bake, Olskrokstorget 10, Olskroken
  (Örgryte-Härlanda)
  Pris: 27 kr.
  Kommentarer: Brun fin färg upptill. Mycket innehåll och mandelmassan är jättegod. Levde upp till sitt goda utsende. Fint pudrat lock. Lite väl grovkornig kardemumma.

  David Bagare, Frölunda torg
  (Askim-Frölunda-Högsbo)
  Pris: 26 kr
  Kommentarer: Jäklar vad god den var, grädden och mandelmassan gifter sig. Lagom storlek. Pluspoäng för mycket puder på locket. Bullen var gott saftig och hade fin konsistens. Grädden var lite övervispad.

  Kvarnpirens konditori, Belegatan 7, Eriksberg
  (Lundby)
  Pris: 26 kr.
  Kommentarer: Traditionell och välgjord med ett tilltalande utseende. God mandelmassa med tuggmotstånd. Brödet har fins smak av kardemumma. Bullen känns lite torr.

  Tre fyrar
  Konditori Chapman, Chapmans torg 3
  ( Majorna-Linné)
  Pris: 26 kr.
  Kommentarer: Mycket mandelmassa och grädde i lagom mängd. Ser mycket lockande ut. Lagom mycket florsocker. Ser hembakad ut. För tunn botten. Brödet smakade inte riktigt bra.

  Jerkstrands konditori, Angereds centrum
  (Angered)
  Pris: 25 kr.
  Kommentarer: Vinner på sin grädde och mandelmassa. Ser lätt, luftig och lockande ut. Har en god smak av kardemumma. En klassisk semla. Otroligt menlös mandelmassa. Skulle inte köpa denna.

  Nöjds konditori, Brunnsbo torg
  (Norra Hisingen)
  Pris: 29 kr.
  Kommentarer: Pärlsocker och mandelspån på locket är inte traditionellt, men får högt betyg av mig. Rätt smak på både mandelmassa och grädde. Minimalt av inkråm. Bullen är aningen torr.

  Lasse-Maja Bageri & Café, Långedragsvägen 134
  (Västra Göteborg)
  Pris: 28 kr.
  Kommentarer: Vacker brun färg. En bra balans mellan mandelmassa och grädde. God mandelmassa med små bitar. Ett snålt tunt lock. Utseendet lovar mer än vad bullen håller.

  Två fyrar
  Café Fröken Olssons, Östra Larmgatan 14
  (Centrum)
  Pris: 25:00
  Kommentarer: Vacker semla som blivit bra gräddad. Fint med kardemumma i den här bullen.Konstgjord smak på grädden.Väldigt lite mandelmassa. Intetsägande semla man kan klara sig utan.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.