Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Seglarprofilen Magnus "Mange" Olsson död

  En av svensk seglings allra största profiler, Magnus "Mange" Olsson, är död. Han avled under lördagskvällen på ett sjukhus på Lanzarote i sviterna av en stroke.

  Olsson, 64, var landets mest meriterade havskappseglare. Han hade deltagit i flera internationella tävlingar, bland annat America's Cup och sex gånger i Volvo Ocean Race.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  1998 fanns "Mange" ombord på vinnarbåten EF Language. Dessförinnan hade han bland annat seglat båten Drum, tillsammans med musikgruppen Duran Durans sångare Simon Le Bon.

  Sitt sista framträdande i den tävlingen var 2009, då som kapten för båten Ericsson 3.

  Olsson bodde vid sin bortgång på Kanarieön Lanzarote. Där fungerade han som teamcoach, tränare och mentor för den kvinnliga besättning som är tänkt att representera Sverige och Team SCA i nästa världsomsegling, 2014-2015, som har sin målgång i Göteborg.

  Teamet har sin bas i Puerto Calero.

  Stroke

  Natten mellan tisdag och onsdag drabbades Olsson av en stroke. Han återhämtade sig aldrig efter hjärnblödningen utan avled under lördagskvällen.

  Stefan Rahm, förbundsdirektör på Svenska seglingsförbundet, kommenterade Magnus Olssons betydelse för seglingsporten i ett uttalande under fredagen:

  - "Mange" är en av de största profilerna vi har. Det är Pelle Petterson, Magnus Olsson och Fredrik Lööf som är topp tre.

  Teamets presschef Mats Olsson:

  - Just nu är det omöjligt att säga hur detta kommer att påverka teamet.

  Många personer inom svensk segling hyllade honom under lördagskvällen på olika forum på internet:

  "Har träffat honom några gånger och aldrig mött en sån positiv människa någonsin", skrev en av dem.

  "Hela Seglarvärlden har mist sin störste ambassadör, glädjespridare och inspirationskälla. Lilla Sveriges gladaste och mest respekterade internationella ansikte. "Manges" kunskap och förmåga att lyfta ett lag till vinnare saknar motstycke", skriver en av Olsson seglarvänner.

  FAKTA Magnus "Mange" Olsson

  Magnus Olssons liv gick i seglingens tecken.

  Bromma-bon lärde sig segla på Mälaren i barnaåren, fick sina första tävlingsframgångar med en västkustklubb och med hann med tre SM-titlar i 505 runt 1970 innan havskappseglingen tog över.

  En annan seglingslegend, Pelle Petterson, övertalade honom att vara med på båten Sverige i America's Cup 1976.

  Han deltog i Whitbread/Ocean Race första gången 1984-1965.

  Den största triumfen kom 1997-1998 då han var med på EF Language, den enda svenska båt som vunnit tävlingen. Under Olssons sista Ocean Race, 2008-2009, fyllde han 60 år och var skeppare på Ericsson 3, som vann den längsta etappens i tävlingens historia, 12 300 sjömil som seglades på drygt 40 dygn.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.