Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Securitas tar över biljettkontrollerna

  På fredagen tar Securitas över biljettkontrollerna för Västtrafik i Göteborg. Fem av 40 har varit kontrollanter, de flesta har varit reseledare, tågvärdar eller hotellreceptionister.

  De 40 biljettkontrollanterna har fått 20 dagars utbildning, en del har handlat om Västtrafiks biljett- och betalsystem, en del om juridiken kring kontrollerna men övervägande delen om kundbemötande.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det viktigaste är mötet mellan kontrollanten och resenären, säger Peter Köhler på Securitas. Den väsentliga delen av utbildningen börjar egentligen först i morgon när kontrollanterna möter kunderna på bussar och spårvagnar.

  Göteborgs Spårvägar har skött biljettkontrollerna i flera årtionden men Securitas vann förra året den upphandling som Västtrafik genomförde.

  Spårvägens kontrollanter har vid flera tillfällen fått kritik för stelbent agerande och våldsamma insatser mot personer som inte velat visa biljett eller legitimation.

  När en ny entreprenör tar över kontrollerna har Västtrafik utarbetat nya riktlinjer för verksamheten efter studiebesök i flera nordiska städer.

  - Ledorden är öppenhet, synlighet och trygghet, säger Maria Björner Brauer, enhetschef på Västtrafik. Det är oerhört vikigt att Securitas rekryterar rätt personer och att dessa får rätt utbildning.

  De nya kontrollanterna har fått utbildning i förhållningssätt och värdegrund, kommunikation och dialog, kundbemötande samt konflikt- och stresshantering.

  Sedan 1 februari förra året är det möjligt att få reducerad kontrollavgiften på 150 kronor om man kan visa upp registrerat periodkort i efterhand, betalning av sms-biljetter kan erläggas i samband med påstigning och biljettkontrollerna aviseras i förväg på Västtrafiks webbsida.

  I morgon, fredag, sänks tilläggsavgiften för ungdomar under 18 år från 1 200 till 600 kronor.

  I fortsättningen kommer dessutom alla hållplatskontroller att annonseras i förväg med uppgift om tid och plats. Men hållplatskontrollerna, som legat nere sedan början av förra året, återinförs inte förrän om några månader.

  Securitas kommer att genomföra biljettkontrollerna i Göteborgs kommun.

  G4S sköter sedan 1 oktober biljettkontrollerna i övriga kommuner Västra Götaland.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.