Se upp med ekomärkningen

ANNONS
|

Giftfritt och naturligt tilltalar de flesta och försäljningen av ekologiska livsmedel ökar stadigt. Förra året uppgick den till uppskattningsvis nio miljarder kronor bara i Sverige. Till den summan tillkommer alla inköp av varor som på ett eller annat sätt får oss att tro att de är miljövänligt och ekologiskt framställda, men som i själva verket varken är certifierade eller kontrollerade.

Beredd betala mer

Påhittigheten bland producenterna är stor och kan handla om allt från grönfärgade förpackningar och symboler till ord som "Biologisk", "Ekologisk", "Organisk", "Naturlig" och så vidare.

- Det är naturligtvis problematiskt. De företag som arbetar så håller både på med "green washing", det vill säga utger sig för att vara miljömedvetna men inte är det, samt utnyttjar de ekonomiska fördelarna som finns i handeln. Det är inte ovanligt att man som konsument hellre väljer det ekologiska alternativet. Ofta är man också beredd att betala mer för det, säger miljöforskaren och professorn i humanekologi Stefan Gössling.

ANNONS

Tydliga regler

För konsumenterna upplevs märkningen ofta som förvirrande, men egentligen är reglerna både tydliga och enkla. Inget livsmedel får märkas som ekologiskt om det inte är certifierat och kontrollerat av ett certifieringsföretag. I Sverige finns förutom EU:s certifiering även certifiering av Krav och Demeter som många gånger har hårdare krav än EU. Märkningen ska dock alltid kompletteras med det så kallade EU-lövet.

Flera aktörer

Men tyvärr verkar många konsumenter i dag tro att all märkning faktiskt innebär något bra, säger Stefan Gössling.

- Jag har viss förståelse för det. Man kan inte kräva att alla ska ha koll på allt. När det gäller märkningarna behövs det oberoende institutioner som kan säkerställa att det inte begås något misstag.

Han påpekar däremot fördelen med att det finns flera aktörer på marknaden eftersom de då driver på varandra och därmed också utvecklingen.

- Då blir det konkurrens åt rätt håll och fler som kämpar för tuffare krav. Som det är nu fungerar EU-märkningen som en inkörsport som sedan kan byggas på med andra märkningar som har hårdare krav.

+ I Sverige finns fyra godkända instanser som certifierar och kontrollerar ekologiska livsmedel. De använder ett särskilt kodnummer som ska stå med på förpackningen:

Kiwa Aranea har SE-EKO-01

SMAK AB har SE-EKO-03

HS Certifiering AB har SE-EKO-04

Valiguard AB har SE-EKO-05

Källa: Livsmedelsverket

...i dag finns det inga regler för ekologiskt vin eftersom det inte finns någon ekologiskt certifierad vintillverkning? Däremot finns ekologiskt odlade druvor och dessa viner säljs i dag som ekologiska. Förhoppningen är att det ska finnas regler för ekologiska viner innan nästa årsskifte.

+ För att få märka ett livsmedel med beteckningen "Ekologisk" måste produktionen/förädlingen följa EU:s regelverk för ekologisk mat. En vara får heller inte märkas på ett vilseledande sätt, till exempel organic, ecological, biological och så vidare.

+ Privata märkningar är tillåtna, men om de inte följer EU:s regelverk får de inte märkas ekologiska. Hit hör bland andra Rainforest Alliance, Svenskt Sigill, Utz Kaphe och Nyckelhålet.

+ Vad gäller märken som Änglamark (Coop), I love Eco (Ica) och Garant (Axfood) är de varumärken som i sig inte ger någon garanti för att livsmedlet faktiskt är ekologiskt.

+ Produkter från jakt på vilda djur eller fiske efter viltlevande arter får inte märkas som ekologiska.

Källa: Livsmedelsverket, www.slv.se

EU:s regler för ekologiskt jordbruk innebär...

...strikt användning av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel ersätts med andra åtgärder.

...varierad växtföljd som förutsättning för effektivt utnyttjande av platsgivna resurser.

...att läkemedel för djur, till exempel antibiotika, endast får används restriktivt. Om ett djur får läkemedel förlängs karenstiden innan djuret slaktas.

...möjlighet för djuren att vistas utomhus och få utlopp för sitt naturliga beteende samt att de utfodras med ekologiskt foder.

...att genetiskt modifierade organismer eller bestrålning inte får användas. Ett fåtal tillsatser och så kallade processhjälpmedel kan användas reglerat.

Källa: Livsmedelsverket och EU:s webbsajt Ekologiskt jordbruk

ANNONS