Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Se till att vinna framtidens pokal, Frölunda

Jag skriver det en gång till: CHL är fest. Se till att vinna framtidens pokal, Frölunda.

Förra gången som jag besökte Uleåborg i Norra Österbotten var det mörkt. 25 frostiga minusgrader. En ung spelare i Frölunda frågade på allvar om det fanns isbjörnar på de snöfyllda gatorna.

Det var den andra semifinalen i första upplagan av Champions Hockey League – och det blev till och med 031-förlust i Oulun Energia Areena efter ordinarie tid.

Men minnet värmer ändå.

Frölunda hade två måls ledning att gå på den gången ... och sudden blev het. En viss spelare som nuförtiden hyllas i NHL:s mästarlag Chicago Blackhawks hittade en puck på volley – och började toksjunga i den tystade arenan.

"Erkan G, Erkan G, Erkan G!", skrålade han nöjt – och alldeles ensamt – efter avgörandet.

När Frölunda möter samma Kärpät i final den 9 februari finns ingen Erik Gustafsson kvar – men Frölunda är i CHL-final för andra året i rad.

Det är starkt. Riktigt starkt.

Davos ger det en ärlig chans i Frölundaborg, men det är trots allt en rejäl skillnad mellan lagen. Även om Davos har nästan 40 miljoner kronor mer i lönebudget än SHL-ettan.

TROLIGEN ÄR spelskicklige Oscar Fantenberg tillbaka till finalen i Finland. Pratar före matchen med backen, som inte alls har en hjärnskakning – utan en bruten käke!

Däremot är brottet rent, så det läker på ett par veckor. Sedan blir det specialskydd från en slalomhjälm.

DET MEST MINNESVÄRDA från den här semin är annars den gulblåa och sjungande väggen av hitresta fans. Ibland tror du att Båtsman ska dyka upp med en tunna värmande glühwein runt halsen – eller så har han redan gjort det på parkeringen utanför arenan.

Så mycket alphütte-stämning är det. Världsklass – och betydligt roligare än de bortafans som besöker Scandinavium i serielunken.

Mer CHL åt folket!

DET ÄR ANNARS en helt annan sport att se hockey i Frölundaborg. Du känner vindpustar av spelarnas svettiga skydd, du hör tränarnas snack och vad Dick Axelsson ropar till Frölundas bås.

Det ser ut att gå snabbare, vara hetare och känns framför allt närmare än i Scandinavium. Ny arena? Ja, tack.

FÖR ÖVRIGT: De schweiziska journalisterna berättar att Davos karismatiske coach Arno del Curto förstås försökt få sina spelare att tro på en mirakulös vändning – men samtidigt konstaterat:

"Hallå, det är Sveriges bästa lag som vi möter – och ska hämta in fem mål? Gör matten ..."

Jotack. Den klarar de flesta.

FÖRRESTEN: Såg ni att Twitter slutade att fungera under dagen? Jag tror att Robin Figren och Dick Axelsson förstörde det.

TILL SIST: Finalen blir nåt utöver det vanliga. Att få uppleva JVM-kungen Jesse Puljujärvi live är som att se Peter Forsberg innan han åkte över till NHL.

Superstjärneämne, alltså.

Plus

Davosfansen. Runt 250 hittar till ett snökaosigt Göteborg – trots 0–5 efter den första semifinalen i Schweiz. Imponerande. Och vilket oerhört röj! Matchen igenom.

Minus

Stjärnskador. Oscar Fantenberg i Frölunda har en bruten käke – och poängkungen Anton Rödin i Brynäs har skurit av en sena vid knät. Trist inför mötet i Scandinavium.

Mest läst