Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
George Martin_ Beatles producent_1898076_1024 x 683 standard_2026416
Den nu bortgångne George Martin på en bild från 2006. Det nära samarbetet gav honom smeknamnet Den femte Beatlen.

Se och hör George Martin berätta om Beatles debut

Redan när Beatles albumdebuterade 1963 var George Martin viktig för bandet. Därefter växte producentens inflytande över bandet för varje år.

Det var The Beatles manager Brian Epstein som 1962 fick George Martin på EMI:s dotterbolag Parlophone att signa bandet, efter att flera andra bolag tackat nej.

Där och då inleddes ett musikaliskt samarbete som på bara sju år kom att bli legendariskt. På samma sätt som Brian Epstein arbetade med Beatles look och framtoning, han fick bland annat bandet att kasta sina skinnjackor och svida om sig i kostymer, fördjupade och förädlade George Martin deras sound.

George Martin upptäckte tidigt kvartettens musikalitet och rådde dem bland annat att sparka trummisen Pete Best (som ersattes av Ringo Starr), men den 15 år äldre Martin insåg också att han inte kunde tynga ned bandets musik med alltför mycket av sin egen tids smak och klassiska skolning. Det var ett ständigt kompromissande.

George Martin skrev de flesta av bandets arrangemang för orkesterinstrument (bland annat stråkkvartetten i Yesterday, Sgt Pepper och All you need is love) och han spelade också en del på skivorna (inte minst pianosolot i In my life på Beatles kanske bästa album Rubber soul).

Men allt började alltså med debutalbumet Please please me 1963. Här berättar George Martin och Paul McCartney om arbetet med skivan som kom att kickstarta Beatles färd mot stjärnorna.

BBC hann göra flera dokumentärer om George Martin och här är en av de mer udda, där Robin Williams, Goldie Hawn, Jim Carrey och Sean Connery av alla människor sjunger Beatlessånger.

Mest läst