Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  SD vill ha ny EU-omröstning

  För Sverigedemokraterna står valet till Europaparlamentet den 25 maj mellan en fortsatt federalistisk utveckling och ett mer mellanstatligt samarbete. Mot ett Europas förenta stater eller att återföra makten till Sverige.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I partiets valmanifest som presenteras i dag kräver SD en omförhandling av EU-medlemskapet följt av en ny folkomröstning om medlemskapet. Det är dock en fråga som inte hanteras av EU-parlamentet. SD kräver också att den svenska medlemsavgiften till EU minskas och att pengarna i stället går till svensk välfärd.

  SD vill också ha intensifierade insatser mot "korruptionen inom EU-systemet". Partiet hänvisar till den europeiska revisionsrätten som hävdar att fem procent av EU:s budet, eller 59 miljarder kronor, betalas ut på ett felaktigt sätt. För att få stopp på detta kräver SD en stärkt offentlighetsprincip och meddelarskydd samt hårdare straff för korruption.

  Gränsskyddet bör också stärkas, enligt SD som vill begränsa den tid som EU-medborgare i dag kan vistas i ett annat EU-land. Visumtvång bör införas för vissa länder som missbrukar den fria rörligheten.

  Ytterligare ett krav är stopp för "lönedumpning" och ett skydd för den svenska arbetsmarknadsmodellen.