Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SD vill ha "absolut vågmästarroll"

Utmaningen för Sverigedemokraterna är att växa så pass mycket att partiet får en "absolut vågmästarroll", enligt partiledaren Jimmie Åkesson.

-Vi måste tvinga fram ett samarbete med de andra partierna, sade han under sitt tal på partiets framtidskonferens i riksdagen i dag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sverigedemokraterna bildades 1988. Det växte fram ur de rasistiska rörelserna Bevara Sverige svenskt och Sverigepartiet. Under de första åren präglades SD av främlingsfientlighet och hade kopplingar till vit makt-rörelsen.

Jimmie Åkesson säger att han inte är stolt över partiets hela historia. Han beskriver en medveten radikaliseringsprocess mellan 1991 och 1995.

-Partiledningen pratade om den här radikaliseringen i termer av någonting positivt, som sedan har tillåtits prägla partiet under väldigt lång tid, med skinnskalledemonstrationer och liknande. Det är en period på tre, fyra år där vi hade de här allvarliga problemen. Det är klart att det aldrig borde ha skett, samtidigt så är vi där vi är trots allt.

Och trots höstens turbulens med järnrörsskandaler och uteslutningar så tycker Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna nu mår bra.

-Vi mår fantastiskt bra, tycker jag, med tanke på hur pass vi har ökat medlemsantalet och hur bra det går i opinionsmätningar. Så här pass bra har vi aldrig mått.

TT: Vad ser du för problem för partiet?

-Utmaningar, väljer jag att kalla dem, vi vet till exempel att vi har en kraftig polarisering i svensk politik där många väljare överhuvudtaget inte kan tänka sig att lägga sin röst på oss. Jag tror att den gruppen har minskat ganska kraftigt under det senaste halvåret. I dag säger 20 procent att de kan tänka sig att rösta på oss. Men det är ändå för många som ogillar vårt parti, säger Jimmie Åkesson.

TT: Varför gör de det?

-Det hänger nog mycket ihop med att det finns en vrångbild. Många gör det på väldigt lösa grunder, att de tror att vi är något vi inte är och då måste vi ju förklara för dem. Vi måste vara väldigt tydliga i var vi står och vara tydliga mot extremism, tydliga mot tokstollar som företräder partiet, och vi måste också lyfta frågor så att de här väljarna förstår att det här är ett parti för dem också.

Sedan valet 2010 har Sverigedemokraterna uteslutit 30 medlemmar. Under samma tid har övriga riksdagspartier tillsammans bara uteslutit fem medlemmar, visar Ekots genomgång.

Partisekreteraren Björn Söder förklarar siffran med att partiet vuxit snabbt på kort tid.

-Företrädare eller medlemmar som vi kanske inte har haft riktigt bra koll på har kunnat bli invalda. Sedan har vi upptäckt att det inte var några bra företrädare för partiet, säger Söder.