Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

SD toppar i GP/Sifo

Partitoppens gatubråk avslöjades när mätningen var nästan klar. Det gör resultatet osäkert.

Sverigedemokraterna fortsätter uppåt i GP/Sifos väljarbarometer och når 8,5 procent. Dock genomfördes större delen av mätningen före Expressens avslöjande film.

Med 8,5 procent är Sverigedemokraterna riksdagens fjärde största parti.

Resultatet bekräftar höstens uppåtgående trend. I september noterade partiet 7,2 procent, i oktober 7,7 procent. Närmast efter Sverigedemokraterna kommer Folkpartiet med 5,3 procent.

Den unga partiledningens försök att förändra Sverigedemokraternas framtoning från kängor till slipps tycks alltså fortsatt framgångsrik.

Väljarbarometern omfattar närmare 2 000 intervjuer, varav cirka 500 gjordes under de dagar ledande sverigedemokrater avslöjades som politiska gatuligister.

Mätningen ger emellertid en insikt i Sverigedemokraternas anatomi. Partiet är störst i Skåne (17,2 procent) och minst i Norrland (4,6 procent).

Förklaringen kan vara att främlingsfientliga partier sedan länge haft ett djupare fäst i Skåne än i andra delar av Sverige.

Starkast stöd bland väljarna har Sverigedemokraterna i åldersgruppen 65+ (10,1 procent), bland män (13,1 procent) och LO-medlemmar (11,6 procent). Kvinnor tycks däremot närmast immuna. Bara 3,9 procent stöder Sverigedemokraterna.

Sammantaget ger det en bild av ett parti med en ung, ideologiskt medveten parti- elit omgiven av äldre lågutbildade män som utmanas när samhället förändras i allt snabbare takt.

När det gäller hur väljarsympatierna för Sverigedemokraterna påverkas av Expressens avslöjande är det emellertid vanskligt att dra slutsatser av ett så litet underlag som 500 intervjuer. Ett säkrare besked om hur sympatisörerna reagerar på att partiets toppolitiker filmats på gatan med rasistiska och sexistiska glåpord i munnen, beväpnade med metallrör, får vi i nästa månads väljarbarometer.

Dock var Sverigedemokraterna ett lika rasistiskt parti före Expressens avslöjande som det framstår efter. Att 8,5 procent av väljarkåren säger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag är allvarligt.

Ytterst är Sverigedemokraternas framryckning ett hot mot demokratin. Detta eftersom demokratin inte bara handlar om hur politiska beslut fattas.

Demokratin har också en insida som är alla människors lika värde. En princip som förutsätter att människor bedöms som individer och inte efter grupptillhörighet.

Det går inte att ignorera bort Sverigedemokraterna. Partiet måste bemötas. Men inte, vilket ibland krävs, som om det vore ett parti vilket som helst bland riksdagspartierna.

Sett till den grundläggande ideologin är avståndet mellan Sverigedemokraterna och övriga riksdagspartier oändligt mycket större än avståndet mellan Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna är riksdagens enda parti med en rasistisk och främlingsfientlig ideologi. Som sådant skall det bemötas.

GP 18/11 -12

Mest läst