Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  SD-topp vill läcka för att utesluta Patrik Ehn

  Enligt tidningen Expo ska Jimmie Åkessons närmaste man Linus Bylund ha sökt skadlig information om Patrik Ehn att läcka för att få honom utesluten.

  Enligt tidningen Expo ska flera källor ha bekräftat att Sverigedemokraternas topp läcker till medier för att skada partikamrater.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I mars i år uteslöts Patrik Ehn, Sverigedemokraternas starke man i Västra Götaland. Han var tidigare gruppledare för Sverigedemokraterna i Göteborgs kommunfullmäktige och Västra Götalands regionfullmäktige.

  Redan i april 2012 ska pressekreteraren Linus Bylund ha sökt efter information om Ehn, som "förstör för honom", enligt Expo. Bylund ska redan då ha samlat på sig mycket information om Patrik Ehn, men efterfrågat "något tungt som vi kan läcka".

  Linus Bylund förnekar först uppgifterna när han kontaktas av Expo, men ringer tillbaka och säger sig att han kan ha efterfrågat information om Patrik Ehn, men att det skulle ha handlat om att han skulle testa trovärdigheten hos sin källa.

  – När det gäller privata konversationer så kan det hända att jag säger kontroversiella saker. Dels för att man känner på sig att den här killen man pratar med kan vara bra att kolla upp, för att ta reda på huruvida han kan hålla saker mellan två personer. Det här är nog ett sådant sammanhang. Det händer ganska ofta att jag uttrycker mig spetsigt för att få kontrollen på människor jag kanske inte litar på. Det är en del av hur man jobbar, säger Linus Bylund till Expo.

  Han förnekar att han skulle ha sökt skadlig information på uppdrag av någon.

  – Jag har inte haft någon sådan arbetsuppgift eller gått in på det. Men kommer det fram rykten om människor så vill man ha de verifierade, alternativt ignorera dem. De är de alternativ man har. Som jag ser det kan man inte gå på rykten. Man kan föra en konversation för att få information och det är inget konstigt. Men privata konversationer är privata konversationer och jag finner ingen anledning att kommentera om specifika ordval, säger Bylund.

  Sverigedemokraterna har uteslutit flera medlemmar på grund av läckor, enligt Expo.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.