Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SD-topp avgår efter rasistbråk

SD:s ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist avgår sedan en film visat hur han kallat en kvinna "hora" och en berusad man "blatte lover" vid ett bråk.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Jag är oerhört ångerfull, säger Almqvist, som säger sig inte minnas något.

Almqvist sade också till den kände komikern Soran Ismail att han "beter sig som en babbe just nu" vid bråket, som ägde rum i Stockholm sommaren 2010. Händelsen filmades av Kent Ekeroth, nu Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman, och Expressen publicerade i dag filmklippet.

En då 21-årig kvinna reagerade på Erik Almqvists agerande i bråket. Efter en stunds diskussioner hörs Almqvist säga "Skit i den här lilla horan" i filmen.

SD:s ledning samlades på förmiddagen till ett krismöte kring filmen. På en pressträff i riksdagen sade sedan partiledaren Jimmie Åkesson att Almqvist lämnar sina poster i partiet.

-Jag har pratat med Erik Almqvist i dag. Han har accepterat att lämna sina uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson och sin plats i verkställande utskottet. Jag har också uppmanat honom att överväga sin riksdagsplats, sade Åkesson. -Det vi sett är uttalanden och uppträdanden som är fullständigt oacceptabla, sade Åkesson som uppger att han först nu sett hela materialet. -Vi har inte haft anledning tidigare att ifrågasätta det han tidigare sagt, fortsatte Åkesson som talade om sin värsta dag i det politiska livet.

Det är bara en månad sedan Åkesson i ett brev till partimedlemmarna förklarat att det råder nolltolerans mot rasism i partiet.

-Välkomna till en presskonferens om den värsta och mest skamfyllda dagen i mitt liv, inledde Erik Almqvist sin egen pressträff vid lunchtid. -Jag är oerhört ångerfull, jag kommer ta ett steg tillbaka, fortsatte han.

Almqvist vidhåller att han inte ljugit, eftersom han inte minns något av bråket. Han lämnar inte sin riksdagsplats i dag, som Jimmie Åkesson krävt, utan säger att han "måste fundera".

-Jag har inga ambitioner att sitta som politisk vilde.

Almqvist berättar att han var väldigt berusad vid bråket och "mådde väldigt dåligt under den här perioden".

-Jag hade mycket vrede inom mig. Jag hade blivit utsatt för våld och fått mitt hem sönderslaget. Det brast för mig i det berusade tillståndet. Jag är otroligt ångerfull för det i dag.

Han hävdar att han inte tidigare sett den nu aktuella filmen. Enligt Almqvist kan bara tre personer inom SD ha varit inblandade i hanteringen av filmen: Han själv, Kent Ekeroth och "en tredje person". Han vill inte diskutera den, bland annat med tanke på källskydd. Att Kent Ekeroth filmade bråket hade med hotbilden mot partiet att göra, enligt Almqvist.

Han kallar sitt uppträdande "korkat", "dumt" och "fyllebeteende", och medger att det klingar rasistiskt men vill inte kännas vid att det fanns en rasistisk andemening.

-Jag vill be om ursäkt till de inblandade. Och till mina partikollegor som jag skadat.

Kent Ekeroth sitter tills vidare kvar på sina poster, enligt Jimmie Åkesson:

-Vi har inte haft anledning att fundera närmare över Kent Ekeroth i dag. Det har vi kanske anledning till senare. Men förtroendet för Almqvist är förbrukat. -Jag trodde nog inte att han skulle få sparken, det är unikt att man sparkar så högt upp. Men uppenbarligen tycker Åkesson att den här upprensningsaktionen är så viktig att man av trovärdighet måste visa handlingskraft, kommenterar Pontus Mattsson, politisk journalist vid Sveriges Radio och författare till en bok om SD

Han kallar Almqvist "en väldigt viktig person i det Åkessonska projektet".

TT: Tror du att också Ekeroth lever farligt?

-Svårt att säga, man kan ju knappast sparka hela partitoppen. Men om Åkesson ser det som att han ljugit för partiledningen ligger Ekeroth säkert riktigt illa till, kan man sparka Almqvist tvekar man nog inte heller om Ekeroth. Samtidigt börjar det då likna Ny Demokrati, vilket är Åkessons värsta mardröm. Hur som helst är det här absolut det värsta som hänt SD. -Om filmen är korrekt så får han nog väldigt svårt att sitta kvar i riksdagen, det skulle verkligen förvåna mig. Det räcker ju egentligen med repliken "den här lilla horan", sade Johan Martinsson, statsvetare vid Göteborgs universitet som forskar om politiskt beteende och väljarbeteende, tidigare i dag. -Att han förnekat replikerna gör det ju ännu värre.

Almqvist har i Expressen bestämt förnekat alla uttalande och backats upp av de andra inblandade sverigedemokraterna. Almqvist lade för en tid sedan själv ut delar av mobilfilmen där alla rasistiska och sexistiska kommentarer redigerats bort.

Kent Ekeroth gick i god för Almqvist: "Jag kan intyga att det inte stämmer, anonyma politiska meningsmotståndare går ut med anklagelser i uttalade SD-fientlig slaskmedia", skrev han på Facebook enligt Expressen. Även Christian Westling, som i dag sitter i partiets utrikespolitiska råd, stödde Almqvist på Facebook: "Jag var som sagt där och kan intyga att det inte stämmer."

Om Erik Almqvist bestämmer sig för att lämna sin riksdagsplats, innebär det att Markus Wiechel från Norrköping tar hans plats. Wiechel är enligt flera medier tidigare dömd för förtal.

-Det är en politisk dom och det var inte ens jag som skrev det som klassades som förtal. Det var en läsare av min blogg som skrev en kommentar, men jag ansågs ansvarig för det, säger Markus Wiechel till Expressen och lägger till att saken är överklagad.

Bakgrund: Bråket och filmen

Händelsen skedde på Kungsgatan i Stockholm tidigt en morgon för två år sedan. SD-topparna Erik Almqvist, Christian Westling och Kent Ekeroth, som filmar händelsen med sin mobilkamera, hamnar först i en diskussion med komikern Soran Ismail. Denne kallas flera gånger "babbe" av Almqvist, en variant av blatte, och Almqvist säger att "nej, det är inte ditt land, det är mitt land", "du argumenterar som en liten fitta", och "du beter dig som en babbe".

Så dyker en kraftigt berusad man med invandrarbakgrund upp och försöker ta Ekeroths mobilkamera. Han drivs bakåt av de tre och kallas babbe och blatte-lover.

Den unga kvinnan kommer till hans undsättning och kritiserar att de är tre mot en, de käftar ett tag varvid Almqvist uppmanar de andra att "skita i den här lilla horan."

Soran Ismail lade ut ett filmklipp på Youtube från händelsen redan i september 2010 och där ses Erik Almqvist sparka mot den berusade mannen. Westling och Ekeroth syns också på filmen. De går mot den berusade mannen tillsammans med Almqvist och ropar "backa, backa" medan Ekeroth filmar.

Almqvist lade kort därefter upp ett eget klipp på Youtube, där en del av Ekeroths film visas. I klippet ser man att den berusade mannen plockar upp en burk från marken, och enligt Almqvist var det burken han försökte träffa med sin spark.

Men inget av klippen från 2010 visar de rasistiska uttalanden som hörs i det filmklipp som Expressen nu publicerat.