Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

westerberg1_.jpg
Per Westerberg (M) fortsätter som riksdagens talman.

SD-röster betydelselösa i talmansval

Per Westerberg (M) har valts att fortsätta som riksdagens talman, med 194 röster mot 153 för Socialdemokraternas kandidat Kent Härstedt. En ledamot från den rödgröna oppositionen måste ha röstat på Per Westerberg.

Allianspartierna har 173 ledamöter och Sverigedemokraterna 20 ledamöter i riksdagen, vilket skulle ha gett 193 röster.

Till följd av att socialdemokraten Thomas Bodström är i USA och att en vänsterpartist satt på toaletten under talmansomröstningen, så blev Sverigedemokraternas röster betydelselösa. Med den rödgröna rösten på alliansens Per Westerberg fick han 174 röster - och även om SD hade lagt sina 20 röster på Kent Härstedt, så hade Härstedt ändå bara fått 173 röster och alltså inte blivit vald.

Det var Vänsterpartiets Christina Larsen som missade att rösta för att hon lämnade kammaren för att gå på toaletten.

-Det var en riktigt klantig miss första dagen på jobbet, sådant som inte får hända, säger Larsen.

Hon försökte dock springande ta sig fram till valurnan, men då var det för sent.

Moderaternas nya gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, gläds åt Westerbergs seger.

-Jag är glad över att han hade valts även utan stöd från Sverigedemokraterna, säger hon och konstaterar att det hade räckt med 174 röster för att välja Westerberg.

Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder bekräftade senare att SD lagt sin röst på Westerberg, med hänvisning till att det största politiska blocket också bör få utse talman.

Riksdagen valde med acklamation Susanne Eberstein (S) till vice talman och Liselott Hagberg (FP) till 3:e vice.

När andre vice talman skulle utses gick SD:s gruppledare Björn Söder upp i talarstolen för att föra fram partiets ledamot Mikael Jansson som utmanare till Miljöpartiets Ulf Holm.

Söder sade att det "tredje största blocket" bör få tillsätta den posten.

-Vi är Sveriges tredje politiska block, Sverigeblocket, sade Söder och begärde rösträkning.

Sverigedemokraterna valde att heller inte säga något om hur de tänkte rösta inför talmansvalet. Det är annars regel att gruppledaren för respektive parti avger en röstförklaring.

Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg föreslog som väntat Kent Härstedt som talman. Han framhöll att Socialdemokraterna alltid förordat att riksdagens största parti utser talman.

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra föreslog Westerberg och hänvisade till att de borgerliga sedan 1976 förordat att det största blocket ska utse talman.

-De andra partierna har fram till klockan elva på sig att ta vår utsträckta hand, sade partisekreteraren Björn Söder inför samlingen i kammaren när han kom ut från SD:s gruppmöte.

Utanför riksdagen, på Mynttorget, hölls en mindre demonstration. Polisen har satt upp kravallstaket vid båda ändarna av Riksgatan som går förbi riksdagshuset.

För Sverigedemokraterna var det här första gången de satte sin fot i kammaren. Många socialdemokrater bar märken med texten "Vi gillar olika" eller "Rör inte min kompis" som en markering mot SD.

Mest läst