Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

SD-politiker: "Jag vill diskriminera muslimer"

Kommunpolitikern i Göteborg, Robert Quiding (SD), vill diskriminera muslimer. "ALLA är inte lika mycket värda - tyvärr", skriver han i ett inlägg på internet.

Det är webbtidningen Nyheter24 som uppmärksammar inlägget som Robert Quiding, ersättare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Göteborg och nämndeman i Göteborgs tingsrätt, författade på sin Facebook-sida under söndagsförmiddagen.

Quiding säger till Nyheter24 att han står för vad han skrivit och att han motiverat sina tankar väl.

- Då reagerar ni förstås när jag vill diskriminera muslimer, säger Robert Quiding när gp.se ringer upp honom under tisdagen.

Varför skriver du så?

- För att jag tycker att de som representerar islam är människor som misshandlar, i regel lågutbildade och nordafrikaner, och som tycker att man inte kan synda mot en otrogen.

På vilket plan vill du konkret diskriminera?

- Jag uttrycker bara en önskan att jag vill diskriminera, men jag gör det inte för det är inte lagligt i Sverige. Jag vill jobba för att man politiskt ska kunna förbjuda att människor som inte avsäger sig sin tro vid gränsen, om de är islamister eller är muslimer, att de inte borde vara välkomna. Det är en önskan bara.

På vilket sätt skull det se ut om din önskan gick till uppfyllelse?

- Om jag fick som jag ville skulle vi vara politiskt överens om att människor inte bör tillämpa den religionen, vi ska göra allt vad vi kan för att de ska inse att det är fel religion att tillämpa. Det finns andra religioner de kan tillämpa.

Till Nyheter24 säger du att du inte tror att din åsikt delas så mycket av andra i Sverigedemokraterna. Varför går du då ut då här?

- Därför att jag vill vara en röst i partiet som tycker så. Och jag vill påverka mitt parti att komma så långt. Så är det.

Vad tror du Jimmie Åkesson tycker om det här?

- Det ska bli intressant att se för jag ska prata med honom den 22 augusti. Då ska han hålla sitt sommartal nere i Sölvesborg. Då ska jag prata med honom.

Robert Quiding säger att hans uttalanden inte kan tolkas som något som kan stå i strid med partiledningens officiella linje om nolltolerans mot rasism inom partiet. Han talar inte om ras utan om religionen, bokstavstroende muslimer. Han säger att han länge känt "en avsky" mot islam som religion och att det sträcker sig långt tillbaka i tiden då han besökte mellanöstern.

Där träffade han personer som han beskriver som muslimer som betedde sig illa.

- Jag fick inte ens gå med i tåget som gick mot Mecka. Eftersom jag inte var muslim. Det är ju fruktansvärt och från början anledningen till min avsky mot den religionen.

Trots sin starka övertygelse säger Robert Quiding att han inte låter sin önskan om att diskriminera muslimer påverka sitt uppdrag som nämndeman i Göteborgs tingsrätt - om han där till exempel skulle vara med och döma en person som är troende muslim.

- Vi ska inte låta politiken påverka någonting där, säger han.

Lagmannen vid Göteborgs tingsrätt Ralf G. Larsson säger till Nyheter24 att det som nämndemannen skriver är olämpligt och att det ska göras en utredning om hans lämplighet. I väntan på att utredningen är klar stängs han av som nämndeman, enligt ett mejl från Ralf G. Larsson till Nyheter24.

Sverigedemokraternas gruppledare i Göteborgs kommunfullmäktige, Arne Steen, säger till gp.se vid 14-tiden att han inte hunnit läsa partikollegans inlägg men menar ändå att det han fått höra av det strider mot partiets politik.

- Så ska han naturligtvis inte göra. Det strider mot partiets politik. De tär väl ett olycksfall i arbetet, säger Arne Steen och framhåller att Quiding inte finns med på några listor inför höstens val,

Kan man vara medlem i partiet med den inställningen?

- Nä, han ska hålla sig till partiets linje.

Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen kommenterar, i ett sms till GP, Robert Quidings uttalande:

– Partiet delar inte de åsikter som den här personen förde fram på Facebook. Medlemsutskottet får utreda huruvida det inträffade ska föranleda några konsekvenser från partiets sida och som vanligt spekulerar vi inte om hur den processen går, skriver Kinnunen.

Mest läst