SD: Petzäll sviker väljarna

ANNONS
|

Riksdagsledamoten William Petzäll lämnar Sverigedemokraterna och blir politisk vilde. SD har bett honom lämna sin plats på grund av hans missbruk och anser att han nu sviker både parti och väljare.

Partiledningen uppmanade i slutet av sommaren Petzäll att lämna sin riksdagsplats, eftersom han inte ansågs vara en bra företrädare för partiet längre. Det hade då blivit känt att Petzäll återfallit i missbruk.

-Han hade också i medier inför hela svenska folket lovat dyrt och heligt att om han tog en enda öl så skulle han lämna sina politiska uppdrag. Då tycker jag att det är ett svek dels mot partiet dels mot våra väljare att inte göra det, säger Björn Söder, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen.

Enligt Söder begärde Petzäll en stor summa pengar av partiet för att lämna sin riksdagsplats.

-Ja, det stämmer att han framfört sådana krav, säger Söder.

TT: Hur mycket pengar ville han ha?

-Det vill jag inte kommentera, men det är vi inte beredda att tillmötesgå, säger Söder.
-Vi vet att pengarna riskerar gå till missbruk om vi skulle ge honom pengar och det är inget vi kan motivera för våra medlemmar att vi bidragit till.

Däremot erbjöd sig partiet att finansiera Petzälls fortsatta behandling och rehabilitering, samt ett omställningsstöd för att han ska kunna hitta ett jobb eller för att börja studera. SD finansierade även Petzälls behandling mot sitt missbruk i våras.

ANNONS

Beskedet om att William Petzäll nu blir politisk vilde i riksdagen har nått partiledningen via intervjun i Expressen.

I februari tog Petzäll timeout från politiken efter en fylleskandal då han omhändertogs av polis. Han säger till Expressen att han vill sitta kvar i riksdagen för att arbeta med missbruksfrågor.

-För att föra fram min hjärtefråga och öka kunskapen om sjukdomen. Få till mer konkreta åtgärder för att hjälpa unga alkoholister och narkomaner, säger han.

Den senaste månaden har han vårdats på ett behandlingshem för sitt missbruk.

William Petzäll kontaktade i slutet av augusti Moderaterna för att berätta att han funderade på att hoppa av SD:s riksdagsgrupp och undrade hur M såg på det, uppger Moderaternas presschef Johan Elmberg. Men Moderaterna var inte intresserade av att ha någonting att göra med honom.

-Han har valts in på ett SD-mandat och vi delar inte hans värderingar, säger Elmberg.

De senaste 33 åren har bara 15 personer som blivit invalda för ett parti lämnat det för att sitta kvar i riksdagen som "politisk vilde". Fyra av dem kom från Ny demokrati.

Varken partierna eller riksdagen kan skilja en ledamot från sitt uppdrag. Ledamöterna sitter på personliga mandat, och det är bara domstol som kan fatta ett sådant beslut.

Det krävs då, enligt regeringsformen, att "han eller hon genom brott har visat sig uppenbart olämplig för uppdraget". Hittills i modern tid har bara två moderata riksdagsmän råkat ut för detta. Att en ledamot allmänt missköter sig, till exempel genom missbruk, är inte skäl för att bli av med riksdagsuppdraget.

ANNONS
ANNONS