Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SD i fokus i partiledardebatten

SD var i fokus i den första partiledardebatten sedan valet. S-ledaren Mona Sahlin beskrev det som en stor förlust för demokratin att ett parti med rötter i rasism nu tagit plats i Sveriges riksdag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-SD är en osvensk företeelse och ska så förbli, sade Sahlin när hon inledde debatten, och fick svar: -Mona Sahlin påstår att mitt parti har rasistiska rötter, men det var inte mitt parti som tog initiativet till rasbiologisk forskning, sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i sin debut i riksdagens talarstol och ansåg att Sahlin borde hyfsa debatten. -Sverigedemokraterna är ett parti sprunget ur vit makt-rörelsen och rasistiska rörelser, återkom Sahlin och hävdade att SD är ett enkelspårigt parti med en enda agenda: att ställa grupp mot grupp och angripa invandringen.

Sahlin pekade också på att landet nu leds av en minoritetsregering som behöver söka stöd i riksdagen.

-Vi är beredda att göra upp med regeringen när det gagnar landet. Men vi kommer att bjuda starkt motstånd när regeringens politik leder fel. En sådan fråga är en anständig sjukförsäkring, en annan är jobben, sade Sahlin.

Folkpartiledaren Jan Björklund undrade, i ett replikskifte med SD:s Jimmie Åkesson, varför SD är emot den satsning regeringen vill göra på instegsjobb för invandrade, där staten står för en stor del av arbetsgivaravgiften. SD kallar det diskriminering av svenskar.

-Det finns ju inga jobb och det tycks inte skapas tillräckligt många jobb heller, sade Åkesson och hävdade att det stora problemet är invandringen. -Den enskilt viktigaste integrationspolitiska åtgärden är att stoppa tillflödet av nya arbetslösa, sedan kan vi börja integrera på ett vettigt sätt, sade Åkesson.

Men Jan Björklund kunde inte förstå hur SD resonerar.

-Resultatet av er politik blir ökad arbetslöshet bland invandrare och det är obegripligt, om det inte är så att ni tänker er att ökad arbetslöshet gynnar er politik, sade Björklund.

Sverige hade varit ett fattigare land utan mångfald och den mängd intryck som påverkat Sverige genom åren, sade Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson som anklagade Sverigedemokraterna för att angripa det fria och öppna samhället med sin politik.

-Den svenska kulturen är bra när den är öppen och bejakande, inte när midsommarstången och folkdräkten blir en tvångströja som krymper för varje tvätt i Sverigedemokraternas tvättstuga, sade Eriksson.

Jimmie Åkesson kontrade med att Miljöpartiet är ett extremistparti när det gäller invandringsfrågor och undrade om partiet tänker använda utpressning mot regeringen, som för ett antal år sedan, för att få till en amnesti för flyktingar.