Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

SD hårt pressat efter nya skandalen

SD:s kris djupnar efter senaste avhoppet. En förtalsdömd SD-politiker får nu plats i riksdagen. Och fler avhopp kan komma. Dessutom kan ett av partiets mandat gå till någon som inte tänker driva SD-politik.

För tredje gången på kort tid fick partiledaren Jimmie Åkesson på torsdagen meddela att en sverigedemokrat i riksdagsgruppen avgått från sitt uppdrag. Lars Isovaara lämnar riksdagen efter vilseledande information om varför han förolämpat en riksdagsvakt med invandrarbakgrund.

– Lars Isovaaras trovärdighet är minimal just nu. Därför blir det omöjligt att företräda partiet, säger Åkesson.

Den rullstolsburne SD-ledamotens förklaring var att han var chockad efter att två personer med invandrarbakgrund hade stulit hans ryggsäck.

Partiet backade

Det gick även SD ut med men tvingades backa dagen efter, när ryggsäcken lämnats in till riksdagen sedan den hittats på en bar som Isovaara besökt.

Åkesson förnekar att partiledningen medvetet vilselett medierna.

– Vi har agerat utifrån den information vi haft och nu har vi en annan information och agerar på den.

Isovaara ersätts av 24-årige Markus Wiechel, kommunalpolitiker i Norrköping. Wiechel har tre gånger gjort sig skyldig till förtal på sin blogg, bland annat för att ha pekat ut en person som brottsdömd.

– Vi bedömer inte det så allvarligt att han inte kan företräda partiet, säger Åkesson.

Lämnar riksdagen

Wiechel anser sig vara oskyldig och stödjer partiets nya nolltollerans.

– Det visar att vi inte tolererar rasism eller rättshaverism och det är precis vad som behövs, säger han till TT.

Förre ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist har inte lämnat riksdagen, trots rasistiska uttalande vid en bråkig utekväll 2010 som fångades på film. Partiledningen har manat honom att allvarligt fundera över sin riksdagsplats.

Om Almqvist går står Anna Hagwall på tur. Hon petades som andre vice ordförande 2009. Hon är intresserad, men enligt uppgifter i medier så är hon i konflikt med partiledningen. Hagwall förnekar att hon är ute i kylan.

– Nej, inte på något sätt, säger hon till TT.

Avhoppare på tur

Om dessutom den sjuke Stellan Bojerud måste lämna riksdagen kan 59-årige Olle Larsson få en riksdagsplats.

– Jag kommer självklart att ta riksdagsplatsen om det blir aktuellt eftersom jag där kan driva de frågor som är viktiga för mig, säger Larsson till TT.

Men detta kan röra till det något alldeles oerhört för SD-ledningen, som kan förlora ett av sina mandat till någon som inte driver SD-politik. Efter dryga fyra år i partiet lämnade nämligen Larsson SD våren 2011 och är nu ordförande i det lokala Härjedalspartiet, som driver landsbygdsfrågor.

– Då sitter jag inte för Sverigedemokraterna utan jag kommer att sitta där som Olle Larsson, och det innebär ju egentligen att Härjedalspartiet har en representant i riksdagen.

Mest läst